STUDENT: VLADIMIR –DADO MAJIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. NEVENKO HERCEG
NALOV ZAVRŠNOG RADA: PROIZVODNJA HELJDE
SAŽETAK: Kroz ovaj završni rad, bazirajući se na pregledu literaturnih izvora i dostupnih podataka iz zadane teme, te uz pomoć znanja stečenog kroz kolegije tijekom preddiplomskog studija agronomije i kroz samu praksu poljoprivredne proizvodnje, prikazan je temelj na kojemu može počivati proizvodnja heljde. Obuhvaćene su osnovne karakteristike biljke, poput kemijskog sastava zrna i njegove važnosti za prehrambenu industriju, opisani su agroekološki uvjeti uzgoja, odnosno zahtjevi heljde prema temperaturi, svjetlosti, vlazi i tipu tla. Navedeno je podrijetlo heljde, najznačajnije vrste i osnovni sortiment. Sama proizvodnja, odnosno uzgoj biljke prikazan je kroz kompletnu agrotehniku, počevši od osnovne obrade tla, preko, sjetve, njege usjeva pa sve do žetve i skladištenja. Konačno, prikazan je model isplativosti uzgoja heljde koji predstavlja ključnu kariku za poticaj poljoprivrednika na povećanje uzgoja heljde na području BiH.
KLJUČNE RIJEČI: heljda, proizvodnja, agroekološki uvjeti, sortiment, agrotehnika
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875