STUDENT: LUKA ĆORIĆ

 

MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC

 

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2018): HIGIJENSKA ISPRAVNOST MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U BIH

 

SAŽETAK:Mlijeko je jedna idealan medij za rast i razvoj raznih patogenih mikroorganizama. U ovom radu su opisani različiti patogeni mikroorganizmi koji utječu na kvarenje mlijeka. Jedna od glavnih zadaća proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda je napraviti proizvod siguran za uporabu.Zbog toga, u okviru ovog rada je pobliže opisana sanitacija kao jedna od metoda koje uvjetuju zdravstvenu ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Besprijekornu higijenu i sanitaciju osiguravaju HACCP (engl. Hazard analysis critical control points – Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) sustavi, koji osiguravaju kvalitetan i siguran proizvod. Također je važno spomenuti CIP (cleaning in place) i COP (clean-out-of-place) sustave za održavanje čistoće uređaja, te opreme za analizu i proizvodnju.

Sanitacija samog pogona je od izuzetne važnosti, isto kao i tehnologije obrade mlijeka. Termička obrada je krucijalna za higijensku ispravnost samog proizvoda. Ona uklanja nepoželjne organizme iz sirovog mlijeka, te povećava sigurnost mlijeka i mliječnih proizvoda.

Cilj ovog rada je približiti čitatelju mjere predostrožnosti korištene kako bi se postigao što sigurniji i kvalitetniji finalni proizvod.

KLJUČNE RIJEČI: mlijeko, higijena, sanitacija, mikroorganizmi

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top