STUDENT: IVA BOŠNJAK

MENTOR: PROF.DR.SC. ADRIJANA FILIPOVIĆ 

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2018): UTJECAJ POBOLJŠIVAČA TLA I BIOSTIMULATORA NA BIOLOŠKI I POLJOPRIVREDNI PRINOS KRUMPIR

SAŽETAK: Biostimulatori i poboljšivači tla omogućuju povoljne uvjete u tlu za rast i razvoj biljke. Primjena biostimulatora posebno dolazi do izražaja u uzgoju povrtnih kultura kada biljke prolaze kroz stresni period. Biostimulatori su izrazito bitni i efikasni u nasadima koji su pretrpjeli određeni oblik stresa, poput stresa od suše, niskih temperatura (mraza), zaraze biljnim bolestima ili manjkom hranjiva. Biostimulatori će u takvim situacijama pomoći biljkama da se u što kraćem roku oporave od stresa te da dođu do potrebnih hranjivih tvari koji jačaju biljku. Poboljšivači tla su tvari s osnovnom namjenom poboljšavanja kemijskih, fizičkih i bioloških svojstava tla. Zbog velike ponude biostimulatora i poboljšivača tla  na tržištu, potrebno je istražiti njihov utjecaj na morfološka svojstva, prinos i hranidbenu vrijednost različitih povrtnih kultura. Stoga, pokus je bio proveden u proljeće 2018. godine na obiteljskom gospodarstvu Bošnjak, Široki Brijeg. Pokus je postavljen sa sortom Riviera po metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. U pokusu su uključena četiri tretmana, od kojih je jedan podrazumijevao primjenu gnojivo na bazi morskih algi (biostimulator), huminska kiselina (poboljšivač tla), kombinacija (biostimulatora i poboljšvača tla) i kontrola bez poboljšivača tla i biostimulatora. Rezultati istraživanja su pokazali da prosječne vrijednosti nisu značajno odstupale obzirom na primjenu biostimulatora, poboljšivača tla  ili njihove kombinacije u odnosu na kontrolu. Međutim, zamjetno je da, iako bez statistički značajnih razlika, prosječne vrijednosti za prinos, masu gomolja, broj stabljika po biljci su veće primjenom kombinacije biostimulatora i poboljšivača tla u odnosu na druge varijante od 6% do 19% za prinos, od 6% do 9,2% za broj gomolja i od 2,3% do 14,6% za broj stabljika. Kontrola je pokazala za oko 15% niže prosječne vrijednosti u odnosu na primijenjene tretmane obzirom na mjerena svojstvima (prinos, masu gomolja, broj gomolja, broj stabljika po biljci i broj biljaka po hektaru.

KLJUČNE RIJEČI: krumpir, prinos, biostimulatori, poboljšivači tl

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top