STUDENTICA: DRAGA BANDUR

MENTOR: PROF.DR.SC. MIRELA KOPJAR

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2024) : SVOJSTVA I STABILNOST PIPERINA       
        

SAŽETAK: Papar je plod biljnih vrsta iz reda paprolike (Piperales) koje mogu rasti kao grmlje, lijane, maleno drveće ili zeljasto bilje. Crni papar je kao jedini začin bio poznat i kultiviran u Indiji 2000 godina prije Krista te se tijekom četiri tisućljeća proširio prvo na zapad, a danas je „kralj začina“ koji ima kultiviranih varijeteta poznat širom svijeta. Biljka raste i uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima s vlažnom i toplom klimom. Papar se najviše kultivira u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi, Indija i Indonezija danas proizvode 50 % ukupnih svjetskih količina papra, dok u Hrvatskoj nema autohtonih predstavnika porodice Piperaceae. Piperin, glavni alkaloid papra ima mnoga potvrđena pozitivna djelovanja na ljudski organizam.

 

Ključne riječi: Svojstva, stabilnost, piperin

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top