STUDENT: MARTINA ZELJKO

MENTOR: IZV.PROF.DR.SC. JELKA PLEADIN

NALSOV ZAVRŠNOG RADA (2015) : PROIZVODNJA I KAKVOĆA SLADOLEDA I SMRZNUTIH DESERATA

SAŽETAK: Sladoled, iako na prvi pogled jednostavan, predstavlja kompleksan sustav. Predstavlja djelomično ili potpuno zamrznutu slasticu koja se vrlo široko konzumira. Sadrži mliječnu mast, šećere, bezmasne tvari mlijeka, stabilizatore, emulgatore i vodu. Osim toga, u sastav sladoleda ulazi i inkorporirani zrak. Od svih sastojaka najvažniju ulogu ima mliječna mast, jer je važna u izgradnji stabilne strukture sladoleda.

Smrznuti deserti su širok pojam, koji obuhvaća sladoled i njemu slične proizvode. Međutim, važno je znati da se sladoled odvaja od kategorije ostalih smrznutih deserata, zato što se smrznuti deserti dobivaju ako se mliječni sastojci sladoleda zamijene nemliječnim sastojcima, bilo potpuno ili djelomično.

U ovom radu opisane su faze proizvodnje sladoleda, svojstva i parametri kakvoće sladoleda i smrznutih deserata.

 

KLJUČNE RIJEČI: sladoled, faze proizvodnje sladoleda, ambalaža , deklariranje sladoleda, smrznuti deserti

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top