STUDENT: IVONA BATINICA
MENTOR: PROF. DR. SC. JELKA PLEADIN
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: PROIZVODNJA I KAKVOĆA DRNIŠKOG PRŠUTA
SAŽETAK:
Pršut je jedan od najcjenjenijih i najkvalitetnijih mesnih proizvoda, a njegova proizvodnja vezana je uz priobalno područje. Tehnološki proces proizvodnje pršuta općenito se razlikuje od regije do regije, s obzirom na različitosti sirovine, tehnološkog procesa i uvjeta proizvodnje. Drniški pršut zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla prema standardima Europske unije 2015. godine i predstavlja visoko kvalitetan mesni proizvod na svjetskoj razini.
Drniški pršut se proizvodi na način da se svinjski but soli s krupnom morskom soli, preša, hladno dimi i suši, a proizvodi se tijekom razdoblja od minimalno 12 mjeseci. Karakterističnog je izgleda, bez zdjeličnih kosti i nožice, te dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba. Odlikuje ga jednolična intenzivna rubin-crvena boja nareska, osim bjeline u području masnog tkiva, te intenzivan miris zrelog, blago dimljenog, sušenog svinjskog mesa. U trenutku stavljanja na tržište, Drniški pršut mora imati minimalnu masu od 6,5 kg.
Drniški pršut koji zadovoljava sve zahtjeve propisane u specifikaciji proizvoda, po završetku proizvodnje označava se na koži s lateralne strane vrućim žigom, a prije stavljanja u promet i zajedničkim znakom ovog proizvoda.
KLJUČNE RIJEČIi: Drniški pršut, tehnološki proces, kakvoća, oznaka zemljopisnog podrijetla
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875