TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada prihvaćena je na 62. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 30.03.2021.g.
Mentor: dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.
Kvaliteta i hranjiva vrijednost sira Mljekare Rakitno
Ivana Oreč, 437/DS
Problematika ovog rada je kvaliteta kao mjera ili pokazatelj uporabne vrijednosti nekog proizvoda ili usluge u udovoljavanju precizno definirane potrebe u određenim okolnostima, kada proizvod ili usluga razmjenom postaje roba, pri čemu se može govoriti sa stajališta potrošača, proizvođača, tržišta i sa stajališta društva. Kvalitetu živežnih namirnica, pa tako i sira, određuju pojedinačno ili u interakciji sljedeći čimbenici: zakonski propisi kvalitete, senzorička kvaliteta, prehrambeno-fiziološka kvaliteta, tehnološka kvaliteta i socio-ekološka kvaliteta. Prehrambeno-fiziološka kvaliteta predstavlja: hranjivu vrijednost, štetne tvari,dodatke, esencijalne i balastne tvari u proizvodu. Svrha isticanja informacija o hranjivoj vrijednosti je da se potrošaču pruži prilika da racionalno izabere hranu koja odgovara njegovim prehrambenim potrebama te da se time pozitivno utječe na zdravlje stanovništva.Svrha ovog diplomskog rada bila je utvrditi sadržaj vode fizikalno-kemijskim analizama, pepeo, masti, ugljikohidrate i bjelančevine. U teorijskom dijelu opisuje se sirovina za proizvodnju sira, odnosno mlijeko, sir, te tehnološki postupci proizvodnje za pojedinu vrstu sira. Iz rezultata analiza izračunata je energetska vrijednost te udio pojedinih hranjivih sastojaka te će se rezultati statistički obraditi. Dobiveni rezultati mogu poslužiti za bazu podataka o sastavu namirnica Bosne i Hercegovine. Također uspoređeni su rezultati s nekim podacima o deklaracijama i s podacima iz stranih prehrambenih tablica i stručne literature.Analizirani su proizvodi mljekare Rakitno i to fizikalno kemijske analize određivanje sadržaja vode, masti, ugljikohidrata i bjelančevina. Rezultati su obrađeni statistički.
Ključne riječi:mlijeko, sir, tehnološki postupci, fizikalno – kemijske analize, nutritivna deklaracija
Rad sadrži: 29 stranica, 3 slike, 8 tablica, 22 literaturne reference
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875