TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Agronomija

Nastavni predmet: Vinarstvo II

Tema rada: je prihvaćena na 31.sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2. 2017. godine

Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Prusina

         UTJECAJ GODINE BERBE NA KVALITETU VINA BLATINA

               Marina Lavrić, 0410993158023

Sažetak

Blatina je autohtona sorta Hercegovine  koja u optimalnim uvjetima daje vrhunska vina. Kvaliteta vina ovisi o nizu čimbenika, kao što su: sorta vinove loze, ekološki uvjeti, urod, tehnološka zrelost grožđa, količina šećera i kiselina u grožđanom soku, kvascima koji provode alkoholnu fermentaciju, temperatura tijekom fermentacije, način vinifikacije i opreme koja se koristi, ali  i o klimatološkim prilikama tijekom vegetacije. Klimatske prilike određenog područja su različite od godine do godine, što može imati presudni utjecaj na kvalitetu grožđa, a time i vina. To je važno jer se pri određenim klimatskim prilikama različito sintetiziraju tvari arome, drukčije reduciraju nezreli tanini i slično. Uspoređivali smo dvije berbe Blatine, 2014. i 2015. Nakon provedenog istraživanja, na temelju rezultata kemijske analize mošta i vina, vidljivo je bilo da su klimatske prilike za proizvodnju grožđa bile povoljnije 2015. godine, koja je zabilježena kao sušnija godina u odnosu na 2014. godinu, s većim brojem sunčanih sati i višim temperaturama u vrijeme dozrijevanja, te umjerenim padalinama za vrijeme vegetacije. Nepovoljnije vremenske prilike 2014. godine, u vidu obilnih padalina, posebice u vremenu dozrijevanja i pred berbu utjecale su na kvalitetu grožđa, što se ogledalu u većem sadržaju kiselina i manjoj koncentraciji šećera, nižem ekstraktu, te je zbog toga vino berbe 2014. bilo nešto niže kakvoće i ušlo u kategoriju kvalitetnih  vina,  za razliku od vina berbe 2015. godine koje je ušlo u kategoriju vrhunskih vina.

 

Ključne riječi: Blatina, klimatske prilike, kemijska analiza, kvaliteta vina, godina berbe.

 

Rad sadrži:    28 stranica   

                      2 slike

                     10 tablica

                     17  literaturnih referenci                     

        

Jezik izvornika: Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. Doc. dr. sc. Tihomir Prusina, predsjednik
  2. Doc. dr. sc. Perica Bulić
  3. Doc. dr. sc. Viktor Lasić

                                               Datum obrane: 04. srpanj 2017.   

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top