STUDENT : ANA KRESIC

MENTOR : PROF. DR. SC. STANKO IVANKOVIC

NASLOV ZAVRSNOG RADA ( 2019 ) : TALIJANSKE TOVNE PASMINE GOVEDA

SAZETAK : Kao i u svugdje u svijetu, tako i u Italiji, izbor pasmine i formiranje proizvodnog stada
uvjetovan je ekološkim prilikama i krmnim resursima područja u kojem se planira uspostava proizvodnje,
nužnim investicijskim zahtjevima za farmsku infrastrukturu, tradicijskim navikama budućih proizvođača i
njihovim osobnim afinitetima, kao i mogućnosti nabave i cijeni proizvodnih grla na tržištu.Posebno dajem
u ovom radu osvrt na pojedine talijanske pasmine goveda (Chiannina, Piemontese, Romagnola), njihov
značaj kako u Italiji, tako i šire.Talijansko govedarstvo je pasminski vrlo šaroliko, jer ga čine goveda 24
različite pasmine. Polovina tih pasmina nema više lokalnog značaja, ekstenzivne su, a i veliki je broj
različitih križanaca.Jaka skupina goveda jesu njihove domaće kasnozrele pasmine, uzgajane za meso .
Chianina je jedna od najstarijih pasmina goveda koja se do polovice prošlog stoljeća koristila kao radna
pasmina. Najkrupnija je pasmina goveda u svijetu. Bikovi u grebenu visine 160 do 170 cm (nerijetko
premašuju 180 cm, a volovi 200 cm), a krave 155 do 165 cm. Tjelesna masa bikova je od 1.200 do 1.500
kg, a krava od 800 do 1.000 kg, a koje su po bijelo-sivoj boji dlake prozvane „bijele pasmine“ ili „razze
bianche“. Piemontese pasmina ima interesantnu povijest koja započinje u zabačenim područjima
Piedmont regije na sjeverozapadu Italije. Ovo je područje prirodno zaštićeno visokim planinama Alpa.
Ovo područje je poznato po antičko europskoj pasmini goveda poznatom pod imenom „Auroch“ (Bos
Primigenius). Romagnola, pasmina loze Podolica, vuče podrijetlo od goveda što je stiglo u Italiju u IV.
stoljeću poslije Krista zajedno s barbarskim plemenima. Maremmana potječe iz južne Toskane i
sjevernog Lazia u središnjoj Italiji. Većina grla nalazi se u provincijama Rim, Viterbo i
Grosseto.Talijanske tovne pasmine goveda postaju sve popularnije u proizvodnji goveđeg mesa, a kao
njihova prednost često se ističe veći sadržaj pigmenta u koži i sluznicama, što ih čini otpornijima na
izloženost sunčevim zrakama.Stoga su posebno pogodne za mediteransko, ali i druga područja. Budući da
su velikog okvira traže i dosta krmiva.

KLJUCNE RIJECI : govedo , Italija , vrste , tov , proizvodnja

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh