STUDENT:  IVANA BLAŽEVIĆ

MENTOR: PROF.DR.SC. STANKO IVANKOVIĆ

NALSOV ZAVRŠNOG RADA: MLIJEKO BIVOLICA

SAŽETAK: Glavna odlika mlijeka bivolice je veći udio suhe tvari u odnosu na kravlje mlijeko i to prvenstveno zahvaljujući većoj količini mliječne masti, proteina i mineralnih tvari. Za mlijeko bivolice može se reći da je bjelje u odnosu na kravlje mlijeko pa ga zbog toga mnogi potrošači preferiraju. Od mlijeka bivolice proizvodi se maslac, fermentirani proizvodi i različiti sirevi. Mlijeko bivolice, kao i ovčije, ima veću energetsku vrijednost od drugih vrsta mlijeka, najviše zbog veće količine mliječne masti. Količina kalcija, željeza, cinka, bakra je veća u usporedbi sa kravljim mlijekom. Mlijeko bivolica kao i prerađevine od mlijeka spadaju u skuplje proizvoda, tako da je prilikom odabira proizvoda cijena limitirajući faktor. U Europi glavna proizvodnja mlijeka smještena je u Italiji gdje se najveća količina koisti u proizodnji mozzarella sira. U Bosni i Hercegovini kao i Republici Hrvatskoj  nema proizvodnje mlijeka bivolica.

KLJUČNE RIJEČI: bivoli, mlijeko bivolica, proizvodnja mlijeka

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh