TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:   Agronomija

Nastavni predmet:             Vinarstvo II

Tema rada                je prihvaćena na 31. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2.2017

Mentor:                     doc. dr. sc. Tihomir Prusina

Pomoć pri izradi:    doc. dr. sc. Tihomir Prusina

Utjecaj  godine berbe na kvalitetu vina Chardonnay

                                      

Denis Volarić 272/DS

 

Sažetak: Chardonnay je sorta vinove loze koja potječe iz Francuske. Uzgaja se gotovo u svim vinogradarskim područjima i najraširenija je bijela sorta vinove loze. Unatrag desetak godina podignuti su prvi nasadi na području Hercegovine. Na vinogradarskom položaju Trtla u vlasništvu Vinarije Čitluk je 2006. godine na nadmorskoj visini iznad 400 m podignut nasad Chardonnay-a. Već tri godine uvinjuje se grožđe i proizvodi vino Chardonnay. Visoko kvalitetno vino rezultat je djelovanja više čimbenika i to sinteze tvari arome grožđa, redukcije nezrelih tanina,  nakupljanje željenih koncentracija šećera i ukupne kiseline. Međutim, u bobici grožđa rijetko dolazi do njihovih optimalnih koncentracija u istom trenutku što otežava i određivanje roka berbe. Klimatske prilike u pojedinoj godini, posebice u vremenu neposredno prije berbe značajno utječu na dinamiku dozrijevanja. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi razlike u kemijskom sastavu i organoleptičnim svojstvima bijele sorte Chardonnay, tijekom dvije uzastopne berbe. Utvrđeno je da klimatski uvjeti određene berbe utječu na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina Chardonnay.

Ključne riječi: Chardonnay, Hercegovina, agroekološki čimbenici, berba, utjecaj

Rad sadrži:  27stranice

         6 slika

                 13 tablica                                

Jezik izvornika:  Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

1.Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Prusina                             predsjednik

2.Član: doc. dr. sc. Viktor Lasić                                      član-mentor

3.Član: doc. dr. sc. Perica Bulić                                          član

Datum obrane:

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh