TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada je prihvaćena na XXXI. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28. veljače 2017
Mentor: dr. sc. Jozo Grbavac, docent
Pomoć pri izradi:
Određivanje trajnosti kajmaka iz mišine
Kristina Bošković
Sažetak: Kajmak iz mišine je tradicionalni mliječni proizvod, jedinstvenog sastava i specifičnih senzorskih svojstava. Proizvodnja kajmaka je danas zastupljena uglavnom u seoskim domaćinstvima i osnovni je simbol domaće poljoprivrede. Zadatak ovoga rada je bio utvrditi trajnost kajmaka iz mjeha prateći promjenu pH vrijednosti uzoraka u trajanju od deset dana. Uzorci su držani (otpakovani) na temperaturi od +4 ºC, te im je svakodnevno ocjenjivana promjena organoleptičkih svojstava. Urađene su fizikalno kemijske, bakteriološke analize i nutritivne vrijednosti uzoraka kajmaka. Prema ispitivanju pH vrijednosti kajmaka iz mišine (otvorenog proizvoda) zbog deklarativnih svojstava i obvezatnosti informiranja potrošača, promjena pH vrijednosti tijokom čuvanja u hladnjaku na + 4 oC, ukazuje pad pH vrijednosti što ujedno doprinosi ne upotrebljivosti proizvoda po okusu i mirisu kao i po konzistenciji u roku deset dana. Na osnovu bakterioloških pretraga kajmaka iz mišine razvidno je kako unatoč teškoj i zahtjevnoj proizvodnji, te posebnim zahtjevima pripreme mijeha (mješine, mišine) možemo reći kako imamo izvrstan proizvod s obzirom na mikrobiološku kakvoću. To znak je izvrsnih higijenskih uvjeta u procesu njegove proizvodnje. Prema rezultatima organoleptičke pretrage uzoraka mješnog kajmaka svi su pretraženi uzorci bili u granicama svojstvenosti po svojim osobinama karakterističnim za vrstu proizvoda.
Ključne riječi: kajmak, tradicionalna i industrijska proizvodnja, trajnost,analiza
Rad sadrži: Stranica 54
Slika 9
Tablice 14
Priloga 0
Literaturnih referenci 17
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 27.10.2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875