TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda
Tema rada: je prihvaćena na XXXII. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28. veljače 2017.
Mentor: prof.dr.sc Drago Šubarić
Pomoć pri izdradi: doc.dr.sc. Antun Jozinović
Utjecaj dodatka pogače podlanka na svojstva kukuruznih snack proizvoda
Ivan Rosić, 260
Sažetak: Snack proizvodi su hruskavi proizvodi, koji se mogu dobiti postupkom ekstruzije. Ekstruzija (ekstruzijsko kuhanje) je važan tehnološki proces u prehrambenoj industriji. Cilj ovoga rada je bio ispitati utjecaj dodatka pogače podlanka na svojstva kukuruznih snack proizvoda (omjeri krupica:podlanak: 97:3; 94:6; 91:9). Korištena je pogača podlanka (Camelina sativa L.) kao nusproizvod prešanja ulja, koja je dodatno odmašćena na ekstraktoru sa superkritičnim CO2. Smjese kukuruzne krupice i pogače podlanka, te kontrolni uzorak kukuruzne krupice pripremljeni na 15 % vlage uz dodatak 1 % pektina. Smjese su ekstrudirane u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna svojstva: ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, indeks topljivosti u vodi i indeks apsorpcije vode.
Utvrđeno je da je s dodatkom pogače podlanka došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera, i to proporcionalno udjelu podlanka. Nasipna masa se ne razlikuje značajno za uzorke s dodatkom podlanka, ali se povećala u odnosu na čistu kukuruznu krupicu. Dodatak pogače podlanka i postupak ekstruzije imali su značajan utjecaj na promjenu boje, pri čemu je došlo do potamnjivanja zamjesa i ekstrudata. Osim toga, proces ekstruzije je imao značajan utjecaj na povećanje indeksa topljivosti u vodi i indeksa apsorpcije vode.
Ključne riječi:ekstruzija, kukuruzna krupica, pogača podlanka, snack proizvodi
Rad sadrži: 31 stranicu
6 slika
3 tablice
0 priloga
34 literaturne reference
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr.sc. Stanko Ivanković, red.prof. Predsjednik
2. dr.sc. Drago Šubarić, red.prof. Član-mentor
3. dr.sc. Jurislav Babić, red.prof. Član
4. dr.sc. Stela Jokić, izv.prof. Zamjena člana
Datum obrane: 27.20.2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875