U okviru terenske nastave iz predmeta Stočarstvo i Sirovine animalnog podrijetla studenti 3. godine preddiplomskog studija Agronomije i studenti 2. godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije posjetili su farmu muznih krava „VITA-VI“ u Čapljini, u srijedu 4. travnja 2023.
Studenti su neposredno na farmi vidjeli sustav tehnologije proizvodnje mlijeka i proizvodnje hrane za muzne krave. Upoznali su se s pasminskim sastavom na farmi, problemima vezanim za hranidbu krava, najčešćim bolestima i kritičnim točkama organizacije proizvodnje mlijeka na farmi. Posjet farmi studenti su završili obilaskom izmuzišta i stacionara za bolesne krave i krave koje se nalaze u visokom stupnju graviditeta.
Ovom prilikom se zahvaljujemo menadžmentu farme“ Vita Vi“ na ljubaznom dočeku i pripremljenom domjenku za sve studente.
Na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje na temu ISTRAŽIVANJA POTENCIJALA OTPADA KORE CITRUSA U NANOTEHNOLOGIJI-Priprema ugljikovih kvantnih točaka i njihova primjena u farmaciji i biotehnologiji. Predavanje je studentima i zaposlenicima Sveučilišta održala dr. sc. Silvija Šafranko sa Prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Dr. sc. Silvija Šafranko na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru boravi na razmjeni u sklopu programa CEEPUS - For Safe and Healthy Food in Middle-Europe.
U amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održat će se predavanje dr. sc. Silvije Šafranko sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u petak, 31.3.2023. godine s početkom u 10:30 h. Dr. sc. Šafranko će izlagati na temu ISTRAŽIVANJA POTENCIJALA OTPADA KORE CITRUSA U NANOTEHNOLOGIJI-Priprema ugljikovih kvantnih točaka i njihova primjena u farmaciji i biotehnologiji.
Ugljikove kvantne točke pripadaju relativno novoj inovativnoj skupini ugljikovih fotoluminescentnih nanomaterijala koji se odlikuju izvrsnom biokompatibilnošću, kemijskom i foto-stabilnošću te specifičnim strukturnim i fizikalnim karakteristikama. Upravo ovaj široki raspon svojstava nanočestica izaziva znatan interes i odjek znanstvene zajednice za ovom skupinom nanomaterijala u područjima kemije materijala i nanotehnologije, analitičke kemije, medicinske kemije, prehrambene tehnologije i farmacije.
Studenti Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilšta u Mostaru i ove godine nastavljaju tradiciju pripremanja fakultetskog časopisa Trut(h). Ponovno su se odazvali na prvi radni sastanak koji je održan u srijedu, 15. ožujka 2023. godine.
Na sastanku su izabrane dvije glavne urednice – Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, studentice treće godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija, koje su se ostalim studentima obratile prikladnim i poticajnim riječima te predstavile osnovne ideje i ciljeve samog časopisa. Nazočio je i Ivan Mucić, njihov zamjenik, te ujedno i predsjednik Studentskog zbora APTF – a.
Članovi uredništva su iznijeli svoje prijedloge tema koje su doista bile raznovrsne i zanimljive te se poveo razgovor o načinu izrade slobodno odabranih tema, ali i onih vezanih za općeniti fakultetski rad kroz akademsku godinu.
„Prije nego što počnemo pisati članak trebamo odgovoriti na neka važna pitanja, poput onoga što želimo reći u članku“, navodi Ivan Mucić te dodaje: „Članak je zanimljiv čitatelju ako mu odgovori na pitanje koje i njega zanima“. Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, novoizabrane urednice, ističu: „Glavni ciljevi i ideje časopisa su zajedničko učenje u izradi različitih tema, prikazivanje općenitog fakultetskog rada, od laboratorijskih pa do radova na pokušalištu u Rodoču te time i eventualno privlačenje pažnje i davanje određenih informacija i slika budućim potencijalnim studentima“. Dodaju da se time podrazumijeva i zajedničko druženje te bolje međusobno upoznavanje kolega.
Pred našim studentima je i ove godine veliki zadatak, no svi se s povjerenjem nadaju najboljem ishodu te nastavku ove vrijedne tradicije.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875