STUDENT: JOSIP KORDIĆ

MENTOR: PROF. DR. SC. TIHOMIR PRUSINA

NASLOV ZAVRŠNOG RADA

 

PROIZVODNJA SORTNOG VINA BLATINA NA OBITELJSKOM IMANJU KORDIĆ

 

SAŽETAK: Blatina je autohtona sorta Hercegovine. Njena karakteristika je da ima funkicionalno ženski cvijet,  pa se uz nju u vinogradu sade i sorte oprašivači Trnjak, Žilavka. Mošt blatine je neobojen, pa se uz brzu prepradu mogu proizvesti bijela vina. Daje kvalitetna, a s probranih položaja i dobrih godišta i vrhunska crna vina proizvedeno od istoimene sorte grožđa, a vrlo često uz dodatak do 15 % sorti oprašivača.

Proizvodnja Blatine u Hercegovini na manjim gospodarstvima se odvija većinom  na tradicionalni način. Međutim, svaki podrumar ima nešto što njegovo vino čini posebnijim i različitijim od drugih.

Prerada grožđa na obiteljskom imanju Kordić započinje berbom i transportom grožđa u podrume. Zatim se provodi muljanje i ruljanje. Miješanje se provodi prepumpavanjem, potom slijedi otakanje odnosno odvajanje vina od krutih dijelova masulja. Vino se smješta u hrastove drvene bačve. Nakon mjesec dana mlado vino se premješta iz drvene u inox bačve gdje se bistri. Stabilizacija i filtracija posljednje su faze nakon kojih je vino spremno za piće.

KLJUČNE RIJEČIi: Blatina, vino, proizvodnja

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top