STUDENT: STEFANIE KOFFLER
MENTOR: PROF. DR. SC. STANKO IVANKOVIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2024) : TOV JUNADI NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU „SUSRET“
SAŽETAK: Tov junadi na obiteljskom gospodarstvu „Susret“ se vrši isključivo od teladi sa vlastitog gospodarstva, način tova spada u tov starijih junadi u trajanju od 18 do 24 mjeseca starosti.
Dužina tova utječe na dnevni prirast juneta, vrhunac tova, odnosno najveći prirast je u periodu između 12. i 15. mjeseca života, a kada se produži tov, dnevni prirast se smanjuje. Uz produžetak tova počinje se sintetizirati više masti i smanjuje se stvaranje proteina odnosno manje je mesa , a više masnoće u tkivima. Na taj način opada kvaliteta proizvedenog mesa. Osim dužine trajanja tova, na kvalitetu mesa utječe količina hrane te način i kvaliteta ishrane. Kada se june tovi koncentratnom hranom, meso postaje mekše i bolje kvalitete, zbog vlastitih mogućnosti , ne primjenjuje svako gospodarstvo iste načine tova. O intenzitetu tova ovisi odabir pasmine i odluka o dužini trajanja tova. Da bi na kraju tov bio profitabilan , potrebno je uskladiti više faktora, a neki su raspoloživa radna snaga , otkupno tržište, raspoložive obradive površine i mogućnost ispaše, raspoloživi objekti i mogućnost izgradnje novih, cijena hranjivih komponenata i jesu li proizvedeni na gospodarstvu ili kupljeni.
Ključne riječi: Junad, tov, obiteljsko gospodarstvo
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875