STUDENT: SARA ZADRO
MENTOR : PROF. DR. SC. STANKO IVANKOVIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2023) : RANDMAN KOD ŽIVOTINJA ZA KLANJE
SAŽETAK:Stoka ili marva je pojam koji se koristi za one domaće životinje u poljoprivredi koje služe za proizvodnju hrane ili ostalih životinjskih proizvoda. U našim krajevima najzastupljnije vrste životinja su: goveda, koze, ovce, svinje, perad, kunići te divljač. Čovjek svakodnevno koristi meso u svojoj ishrani. Meso možemo definirati u širem i užem smislu. Pod širim pojmom mesa podrazumijevaju se tjelesna tkiva zaklanih toplokrvnih životinja kojima se čovjek hrani. Meso u ušem smislu obuhvaća muskulaturu, odnosno mišićno tkivo obavijeno vezivnotkivnim skeletom koji u jednu cjelinu povezuje masno i vezivno tkivo. Učinak proizvodnje mesa neke vrste životinje se ocjenjuje na liniji klanja randmanom toplih i hladnih polovica u odnosu na živu vagu zaklane životinje i izražava se u postocima. Masa polovica obuhvaća polovice trupa, bez glave, donjeg dijela nogu, kože, repa, krvi i sadržaja zdjelične,trbušne i prsne šupljine osim bubrega i bubrežnog masnog tkiva. Živa vaga je tjelesna masa životinje prije klanja. Ukoliko je randman veći, to znači da trupovi sadrže više mesa ili masnog tkiva. Randman toplog trupa je 1-2% veći od ohlađenog. Također dobro uhranjene životinje imaju veći randman. Na vrijednost randmana utječe: tjelesna masa životinje prije klanja, hranjenje i napajanje prije klanja, dužina i način transporta, način obrade trupa, starost životinje, spol, način hranjenja i vrsta hrane. Randman kod goveda iznosi 45-65%, kod ovaca i koza 35-53%, kod svinja 70-80% te peradi 60-80%. Najveći randman imajun svinje zbog niskog sadržaja kostiju te iz toga proizlazi da je isplativiji uzgoj svinja od goveda i ovaca. Domaće životinje imaju velik značaj u životu čovjeka. Proizvode koje stoka daje možemo podijeliti na glavne i sporedne. Glavni proizvodi stoke su: meso, mlijeko,sir,jaja, med, a sporedni su: krzno, dlaka, koža, kosti,krv,rogovi...
KLJUČNE RIJEČI: Stoka,meso,trup,randman,klanje
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875