STUDENT: JELENA MIHALJEVIĆ

MENTOR: DR SC. VIŠNJA VASILJ, IZV. PROF

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2023): ANTIMIKROBNO I ANTIOKSIDACIJSKO DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA RUŽMARINA, LAVANDE I KADULJE

 

SAŽETAK: Eterična ulja ili esencijalna ulja su složene kemijske hlapljive tvari koje se dobiju iz različitih biljnih dijelova (sjemena, cvijeta, ploda, lista ili korijena) ovisno o biljnoj vrsti i načinu obrade kao svježa ili suha sirovina, različitim postupcima. Ona su pronašla široku primjenu u različitim područjima primjene kao što je farmacija, medicina i prehrambena industrija. Ružmarin, lavanda i kadulja karakteristične su ljekovite biljke za mediteransko područje, pa tako i područje Hercegovine. Ove biljke zbog specifičnih ekoloških uvjeta, tipa tla prisutnosti različitih genotipa na nadmorskim visinama daju specifičan kemijski profil eteričnim uljima. Upravo zbog njihove široke rasprostranjenosti i primjene eterična ulja ponajviše seističu po svojim antimikrobnim i antioksidacijskim svojstvima za čija svojstva postoje i određene metode. Pri proučavanju antimikrobnog svojstva najčešće se koriste minimalna inhibitorna koncentracija (MIC), metoda difuzije u jažicama i metoda difuzije s diskom. Ovisno o vrsti metode i eteričnog ulja dobiveni su različiti podatci. Jedan od primjera je metoda difuzije s diskom koja je odrađena na eteričnom ulju lavande (Lavandula angustifolia) gdje je pokazana dobra inhibicija na bakterije Staphylococcus aureus i Escerichia coli.Za antioksidacijska svojstva postoji široka lepeza metoda, ali kod eteričnih ulja najčešće je primjenjena DPPH i FRAP metoda.Eterično ulje ružmarina pokazalo je najveću inhibiciju DPPH radikala od 33,7% pri koncentraciji od 50 g/L, zatim lavanda sa 13,3% inhibicije u koncentraciji od 20 g/L i kadulje s 9,2% inhibicije pri koncentraciji od 50g/L.Ispitana eterična ulja mogu se uzeti u obzir kao alternativa sintetskim konzervansima za prehrambene, kozmetičke i farmaceutske proizvode, međutim treba uzeti u obzir i njihovu moguću toksičnost i sigurne doze za primjenu u prehrambenim, kozmetičkim ili farmaceutskim proizvodima.

KLJUČNE RIJEČI: ljekovito bilje, MIC metoda, DPPH, FRAP, Staphylococcus aureus i Escerichia coli

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top