STUDENT: GABRIJELA PEHAR

MENTOR: DR. SC. VIŠNJA VASILJ, DOC 

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019):MED I PROIZVODI NA BAZI MEDA KAO FUNKCINALNA HRANA

SAŽETAK: Med je slatka i gusta supstanca dobivena skupljanjem nektara iz cvjetova medonosnih biljaka od strane medonosnih pčela (Apis mellifera), insekata iz roda opnokrilaca (Hymenoptera). Med kao prirodna sirovina i hrana primjenjuje se često u liječenju različitih bolesti. Analizom  meda utvrđeni su mnogi korisni kemijski spojevi, minerali i vitamini koji su jedinstveni.  Svakodnevnom konzumacijom i unosom određenih količina meda u ljudski organizam kao jedan tip funkcionalne hrane može se utjecati na imunološki sustav, mikrobnu populaciju crijeva što pozitivno utječe i na zdravlje ljudi. Kroz primjenu meda kao funkcionalne hrane kroz literaturne podatke utvrđene su značajne promjene u liječenju gastroenteritisa tj. crijevne gripe, kao probiotik, kao i pozitivni efekti u energetskom i imunološkom sustavu  dijabetičara i sportaša.

Cilj završnog rada kroz pregled različitih literaturnih podataka opisati kemijske karakteristike različitih vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda koji se nalaze na tržištu. Također će biti opisani načini proizvodnje meda i drugih proizvoda od meda (pelud, matična mliječ) kao i moguće mikrobiološke kontaminacije od legla, vrcanja meda i čuvanja. Preko dostupnih literaturnih podataka opisati će se značaj meda kao funkcionalne hrane u prehrani i njegov utjecaj na zdravlje ljudi, putem primjene različitih pčelinjih proizvoda. Mikrobiološkim Pravilnikom o ispravnosti hrane za tržište za svaki prehrambeni proizvod potrebno je obaviti određene kemijske i mikrobiološke kontrole. Iz tog razloga u ovom radu kroz dostupnu literaturu i Pravilnikom o mikrobiološkoj ispravnosti hrane, opisati će se mikrobiološke analize i najznačajnije grupe mikroorganizama u medu koji su utvrđeni Pravilnikom prije distribucije meda na tržište.

 KLJUČNE RIJEČI: med,  funkcionalna hrana, mikrobiološke analize

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top