STUDENT: KARLA AKMADŽIĆ

MENTOR: DR. SC. VIŠNJA VASILJ, DOC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019):  PROIZVODNJA VINA I MIKROBIOLOŠKA KVARENJA

SAŽETAK: Vino je proizvod koji nastaje alkoholnom fermentacijom grožđa ili grožđanog soka. Uz današnja mnoga istraživanjima vinogradarima je dobro poznato kako uzgojiti visokokvalitetno grože, a vinarima kako proizvesti vrhunsko i kvalitetno vino, te kako ga sljubiti sa odgovarajućom hranom. Međutim kako mošt i vino i sam proces proizvodnje mogu biti kontaminirani različitim mikroorganizmima i tvarima koje naposljetku mogu uzrokovati kvarenje. Kvarenje mošta i vina obilježena su kemijskim promjenama i očituju se u organoleptičkim promjenama. U većini slučajeva navedene promjene ne uzrokuju opasnost za zdravlje ljudi. Cilj ovog rada je da kroz pregled literaturnih podataka  opisati najznačajnije kultivare vinove loze na području Ljubuškog, kemijski sastav mošta i vina, postupci proizvodnje vina, alkoholna fermentacija (kvasci, mliječno-kisele bakterije MKB, octene bakterije i pljesni), malolaktična fermentacija, te najznačajnije mane i bolesti vina, te postupci stabilizacije i dozrijevanja  vina, u sprečavanju tih pojava.

 KLJUČNE RIJEČI: vino, malolaktična fermentacija vina, mane i bolesti vina, mliječno-kisele bakterije, octene bakterije i pljesni

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top