STUDENTICA: ANJA MARIĆ

MENTORICA: DOC.DR.SC.MARIJA BANOŽIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2025) : PRIMJENA UMJETNE INTELIGENCIJE U PREHRAMBENOJ TEHNOLOGIJI

SAŽETAK :  Ovaj završni rad bavi se primjenom umjetne inteligencije (AI) i digitalnih tehnologija u prehrambenoj industriji s ciljem povećanja učinkovitosti, sigurnosti i održivosti proizvodnje hrane. Analizirane su ključne primjene: precizna poljoprivreda (dronovi, senzori, IoT), optimizacija upotrebe resursa i predviđanje prinosa, automatizacija proizvodnih procesa, računalni vid u kontroli kvalitete te unapređenje logistike i skladištenja kroz digitalne alate. Poseban naglasak stavljen je na sigurnost hrane, uključujući praćenje kontaminanata, implementaciju HACCP sustava uz AI podršku i razvoj sustava ranog upozoravanja za prevenciju trovanja hranom. Uz brojne prednosti, rad prepoznaje i izazove poput visokih troškova implementacije, pitanja privatnosti podataka, transparentnosti algoritama te socioekonomskih učinaka na radnu snagu. Zaključuje se da AI ima ogroman potencijal u transformaciji prehrambene industrije, ali da njegova primjena mora biti praćena jasnim regulatornim, tehničkim i etičkim okvirima.

KLJUČNE RIJEČI: umjetna inteligencija, digitalne tehnologije, prehrambena industrija, precizna poljoprivreda, sigurnost hrane, HACCP, lanac opskrbe, optimizacija, etički izazovi, održivost

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top