STUDENT: MARTINA ŠLJIVIĆ
MENTOR: DOC.DR.SC. LEONA PULJIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2025): VALORIZACIJA PROTEINA IZ NUSPROIZVODA RIBLJE I MESNE INDUSTRIJE
SAŽETAK: Mogućnost iskorištavanja nusproizvoda mesne i riblje industrije važno je za održivu proizvodnju i smanjenje otpada, dok se istovremeno dobivaju dodatne ekonomske vrijednosti. Nusproizvodi kao što su kosti, koža, krv, iznutrice isadrže proteine koje je moguće preraditi u visokokvalitetne proizvode, kolagen, bioaktivne peptide, primjenjive u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Metode prerade uključuju enzimsku hidrolizu, fermentaciju i ekstrakciju, što doprinosi očuvanju okoliša, te povećava nutritivnu i funkcionalnu vrijednost proteinskih spojeva. Valorizacija nusproizvoda također potiče inovacije i održiv razvoj u industriji, omogućujući stvaranje novih proizvoda.
KLJUČNE RIJEČI: valorizacija, nusproizvodi, mesna i riblja industrija,enzimska hidroliza, ekstrakcija
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875