STUDENT : KATARINA PRSKALO
MENTOR : PROF.DR.SC. JOZO GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2025) : ZNAČAJ HIGIJENE I SANITACIJE U SIGURNOSTI HRANE
SAŽETAK : U radu pod naslovom “Značaj higijene i sanitacije u sigurnosti hrane” naglašava se ključna uloga pravilno provedenih higijensko-sanitacijskih mjera u osiguravanju zdravstveno ispravne hrane. Poseban naglasak stavljen je na povezanost higijene i sanitacije s tehnološkim procesima u prehrambenoj industriji, budući da pravilno održavanje radne okoline, opreme i pribora predstavlja temelj prevencije mikrobiološke kontaminacije. Analizirana je važnost osobne higijene uposlenika, higijene prostora te odabira odgovarajućih dezinfekcijskih sredstava i postupaka koji značajno doprinose poboljšanju ukupnih higijenskih prilika u proizvodnim pogonima. Kroz suradnju s pogonom prehrambene industrije provedeno je istraživanje učinkovitosti higijensko-sanitacijskih mjera putem mikrobioloških analiza, čiji rezultati potvrđuju nužnost sustavne primjene sanitarnih postupaka radi očuvanja sigurnosti hrane. Također, istaknuto je da ulaganje u higijenu i sanitaciju ne predstavlja samo dodatni trošak, već dugoročnu investiciju koja povećava sigurnost i kakvoću proizvoda te doprinosi zaštiti zdravlja potrošača. Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao smjernica za daljnje unapređenje prakse higijensko-sanitacijskog nadzora u prehrambenoj industriji.
KLJUČNE RIJEČI: higijena, sanitacija, sigurnost hrane, prehrambena industrija, dezinfekcijska sredstva, mikrobiološka analiza, HACCP
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875