STUDENTICA: IVA JELIĆ

MENTOR: PROF. DR.SC. TIHOMIR PRUSINA

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2023): ALKOHOLI U VINU

SAŽETAK: Alkohol je naziv za grupu organskih spojeva i bezbojnih tekućina koje najčešće nastaju iz škrobnih i šećernih sirovina putem alkoholne fermentacije.

U alkoholna pića ubrajamo i vino jer sadrži određenu količinu etanola kao i druge alkohole koji su nastali ovisno o vrsti kultivara, godini berbe i postupcima fermentacije, te zbog toga različita vina imaju svoj karakterističan miris, okus i boju vina.

Vino nastaje kao produkt alkoholne fermentacije mošta i to je vrlo složen proces pri kojem nastaju glavni produkti etanol i ugljikov dioksid. Kao sekundarni produkti nastaju ostali jednovalentni, viševalentni i viši alkoholi.

Najčešći jednovalentni alkoholi su etanol i metanol, a viševalentni su glicerol i 2,3-butandiol. Od viših alkohola, najzastupljeniji su 1-propanol, izobutanol i izoamilni alkohol.

Glavni cilj ovog rada je da kroz pregled literaturnih podataka damo uvid u sastav i vrste alkohola, način njihovog nastanka u vinu, njihov značaj za buke vina te na koje sve načine možemo utvrditi koncentraciju alkohola u vinu.

 

KLJUČNE RIJEČI: vino, alkohol, etanol, alkoholna fermentacija

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top