STUDENT: ANA REZO

MENTOR: DR.SC.ANITA IVANKOVIĆ, RED.PROF.

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2023): TVRDOĆA VODE PODZEMNIH VODENIH TIJELA NA VODNOM PODRUČJU SLIVA JADRANSKOG MORA U FBIH

SAŽETAK: Voda iz prirode nikad nije potpuno čista. Taloženjem i prolaskom preko i kroz zemlju voda skuplja razne vrste rastvorenih i suspendiranih zagađivača. Koncentracija ovih supstanci vrlo rijetko je velika. Prirodna voda, koja sadrži kalcijev bikarbonat (Ca(HCO3)2), kalcijev klorid (CaCl2), kalcijev sulfat (CaSO4) naziva se tvrda voda. Takva voda izaziva stvaranje naslaga na svim površinama s kojima dolazi u dodir, smanjujući ili potpuno zaustavljajući protok. Zajednički naziv većine problema sa vodom je tvrdoća. Pojam tvrdoće vode obuhvaća tri osnovna pod-pojma: ukupna, karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Ostatna tvrdoća je pojam koji se koristi za svu ostalu tvrdoću. Tvrdoća vode se određuje titracijom s EDTA (etilendiamin-tetraacetatna kiselina) uz indikator (eriokrom crno T). Izražava se u mgCaCO3/dm3 ili u stupnjevima tvrdoće (njemački, francuski ili engleski stupnjevi). Omekšavanje vode je postupak kojim se iz tvrde vode uklanjaju kalcijevi i magnezijevi ioni. Uklanjanje soli iz vode provodi se procesom mekšanja vode pomoću obrade vode termičkim sredstvima ili termičkom dekarbonizacijom. Ukupna površina vodnog područja Jadranskog mora u Federaciji Bosni i Hercegovini iznosi 8.782 km2, od toga površina sliva Neretve i Trebišnjice u FBiH iznosi 6.041,6 km2, površina sliva rijeke Cetine 2.655,6 km2, a rijeke Krke 84,8 km2. Najznačajniji vodotoci na vodnom području Jadranskog mora u Federaciji BiH su: Neretva i Trebišnjica (Cetina, Krka u Republici Hrvatskoj). Prema podacima iz izvješća o stanju kvalitete površinskih i podzemnih voda na vodnom području Jadranskog  mora u FBiH za 2019.godinu dobiven je podatak da je srednja vrijednost za ukupnu tvrdoću 126,45 mg/l CaO odnosno 12,45 °dH. Prema tim podacima podzemne i površinske vode koje pripadaju vodnom području sliva Jadranskog mora u FBiH su umjereno tvrde do tvrde vode što dovodi do zaključka da su pogodne za piće.

KLJUČNE RIJEČI: voda, tvrdoća, soli, vodno područje

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top