TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

 

Znanstveno područje:       Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:              Agronomija

Nastavni predmet:             Ekofiziologija  bilja

Tema rada                       je prihvaćena na sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća Agronomskog i    prehrambeno-tehnološkog fakulteta održanoj 25.3.2022. godine.

Mentor:                    dr.sc. Adrijana Filipović, izv.prof.

Pomoć pri izradi: dr.sc. Višnja Vasilj, izv.prof., dr.sc. Ana Mandić, doc.

 

Reakcija slanutka (Cicer arietinum L.) na  bakterizaciju i PGPR mikroorganizme u Popovom polju

Studentica:Ivona Puljić, 505

Sažetak: Istraživanja provedena za potrebe izrade diplomskog rada imaju za cilj utvrditi utjecaj PGPR bakterija (SAK 2) na solubilizaciju fosfora u tlu i utvrditi njegovu raspoloživost u tlu i biljci slanutka, kao i utvrditi utjecaj predsjetvene bakterizacije sjemena slanutka autohtonim sojevima rhizobia te njihov utjecaj na kvalitativne i kvantitativne parametre slanutka. Predsjetvena bakterizacija slanutka izvršena je s jednim referentnim sojem oznake (ISC11) iz Španjolske, jednim izolatom koji je izoliran na području Hercegovine oznake (30b) i drugim izolatom koji je izoliran na području Republike Hrvatske oznake (17a) i kontrola (bez bakterizacije). Istraživanja su provedena tijekom vegetacijske sezone 2022. godine postavljanjem poljskog pokusa na lokalitetu Popovo polje, područje Ravnog. Analiza je usmjerena na praćenje broja kvržica po biljci, mase suhe tvari kvržica po biljci (g), sadržaja ukupnog dušika (%) u nadzemnom dijelu biljke, sadržaja fosfora (%) i kalija (%), te prinosu zrna slanutka (g/biljci). Rezultati su pokazali da je najveći prosječni prinos ostvaren u varijanti P1/ISC11 (24,5 g/biljci), najveći sadržaj fosfora (1,4%) i kalija (2,7%) u nadzemnom dijelu biljke ostvaren je na varijanti P1/B0. Najveći broj kvržica je utvrđen na varijanti P0/B0 (17,5), sadržaj suhe tvari nadzemnog dijela se pokazao najvećim u varijanti P1/17a (37,5 %).

 

Ključne riječi: slanutak, bakterizacija, sojevi, PGPR, solubilizacija fosfora     

 

Rad sadrži:   44 stranica

                       7 slika

                       4 tablice

                       7 grafikona

                       120 literaturnih referenci

               

Jezik izvornika: Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. Dr.sc. Adrijana Filipović, izv.prof. Mentorica
  2. Dr.sc. Višnja Vasilj, izv.prof. Članica, voditelj Povjerenstva
  3. Dr.sc. Ana Mandić, doc. Članica

 

               

Datum obrane:   23.09.2022.

BASIC DOCUMENTATION CARD

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top