TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Ljekovito i aromatično bilje

 

Tema rada: je prihvaćena na sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća Agronomskog i  
                   prehrambeno-tehnološkog fakulteta održanoj 30.04.2024. godine

Mentor/ica: Dr. sc. Danijela Petrović, izv.prof.

 

Pomoć pri izradi:  Dr. sc. Danijela Petrović, izv.prof.

 

 

Peludna analiza i fizikalno-kemijske karakteristike meda

Ljubica Andačić 559

Sažetak:  Kao ispitivani materijal u ovom radu koristili smo pet uzoraka meda s područja Bosne i Hercegovine. Metode rada su: određivanje udjela vode u medu, određivanje električne provodljivosti meda, određivanje kiselosti meda, pH te peludna analiza. U analiziranim uzorcima meda  (pet uzoraka) maseni udio vode kretao se u rasponu od 15,50% do 16,6/%. Sukladno sa zahtjevima Pravilnika svi ispitivani uzorci su dobre kvalitete s obzirom na maseni udio vode. Vrijednost električne provodljivosti za uzorke koje smo analizirali mora biti manja od 0,8 mS/cm kod cvjetnog meda, a veća od 0,8 mS/cm kod medljikovca prema Pravilniku o medu. Kod ovih uzoraka svih pet uzoraka su zadovoljili uvjet o električnoj provodljivosti. Slobodna kiselost svih ispitivanih uzoraka se kreće ispod granice od 50 mmol/kg propisane Pravilnikom o medu. Vrijednosti vodikovih iona (pH) za ispitivane uzorke bile su u rasponu od 3,69 do 4,86.

 

Ključne riječi: Med, peludna analiza

Jezik izvornika: hrvatski

Rad sadrži:  34 stranice

                    13 slika

                    3  tablice 

                    4  grafa

                   24 literarnih referenci

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Danijela Petrović, izv, prof.               Mentor
  2. sc. Višnja Vasilj, izv. prof.                      Član
  3. sc. Marija Jukić Grbavac, docent            Član
  4. sc. Marija Banožić, docent                     Zamjenski član                                                                  

 

Datum obrane: 18. srpnja 2024. godine

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top