TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet: Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla

Tema rada je prihvaćena na XXXI sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2.2017.

Mentor: prof. dr. sc. Jurislav Babić

TERMOFIZIKALNA SVOJSTVA KUKURUZNOG ŠKROBA MODIFICIRANOG PLINSKOM PLAZMOM I NATRIJ HIDROGENFOSFATOM

Jozo Ištuk, 259/DS

Sažetak: Cilj ovoga rada bio je pripraviti modificirani škrob kukuruza s natrijevim hidrogenfosfatom i plinskom plazmom, pojedinačno i u kombinaciji. Osim toga, istraživan je i utjecaj različitog vremenskog tretmana plinske plazme (10 i 30 minuta) na svojstva modificiranih škrobova. Dobivenim uzorcima ispitana je temperatura želatinizacije, viskoznost škrobnih pasti pri različitim temperaturama te vrijednosti kidanja i „setback-a“. Temperatura želatinizacije se snizila kod svih uzoraka modificiranih škrobova, s najznačajnijim sniženjem kod kontrolnog uzorka dodatno sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Viskoznost vrha je porasla kod svih uzoraka, s najznačajnijim porastom također kod kontrolnog uzorka sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Ovaj uzorak je pokazao i najznačajniju promjenu viskoznosti nakon hlađenja u odnosu na nativni škrob. Nadalje, došlo je do povećanja vrijednosti kidanja, odnosno modificirani škrobovi su imali manje stabilne paste pri visokim temperaturama nego nativni škrob. Najveću vrijednost kidanja imao je kontrolni uzorak. Svi uzorci su imali veću „setback“ vrijednost od nativnog škroba, osim kontrolnog uzorka. Najveću „setback“ vrijednost imao je kontrolni uzorak sušen na 130 °C u trajanju od 3 sata.

Ključne riječi: kukuruzni škrob, termofizikalna svojstva, modifikacija, plinska plazma, natrij hidrogenfosfat

Rad sadrži: 45 stranica

27 slika

1 tablica

0 priloga

27 literaturnih referenci

Jezik izvornika: Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

                                      1. prof.dr.sc.Stanko Ivanković                                 predsjednik

                                      2. prof.dr.sc.Jurislav Babić                                      član-mentor

                                      3. prof.dr.sc. Drago Šubarić                                    član

                                      4. doc.dr.sc.Danijela Petrović                                  zamjena člana

 

Datum obrane: 4.10.2017.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top