TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Mikroorganizmi i biljke

Tema rada: prihvaćena je na 12. sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 30. travnja 2014.

Student: Marin  Šego   

Mentor: doc.dr. sc. Višnja Vasilj

Pomoć pri izradi:                   

UTJECAJ BAKTERIZACIJE AUTOHTONIH SOJEVIMA Rhizobium leguminosarum bv. viciae NA PRINOS I KVALITETU ZRNA GRAŠKA

Marin Šego, 104/DS

Sažetak: Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s leguminozama omogućavaju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Zbog toga se prirodni proces simbiozne fiksacije dušika nastoji intenzivirati bakterizacijom sjemena leguminoza. Istraživanja provedena za potrebe izrade diplomskog rada imaju za cilj utvrditi utjecaj predsjetvene bakterizacije sjemena graška autohtonim sojevima S1 i S13 Rhizobium leguminosarum bv. viciae, izoliranih na području Hercegovine kao i referentnog soja Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 na prinos i kvalitetu zrna graška. Istraživanja su provedena tijekom vegetacijske sezone 2014. postavljanjem poljskog pokusa na lokalitetu Varde, područje Mostara. Istraživanja su provedeno na grašku sorte Mali Provansalac i Čudo Amerike. Analiza je usmjerena na praćenje broja kvržica po biljci, masu suhe tvari kvržica, ukupan sadržaj dušika u zrnu i biljci te prinos različitih sorti graška. U usporedbi s kontrolom, primjena autohtonih sojeva S1 i S13 i referentnog soja  R. leguminosarum bv. viciae 1001 ima pozitivan utjecaj na istraživana svojstva. Na temelju rezultata poljskog pokusa može se zaključiti da su potrebna daljnja istraživanja predsjetvene bakterizacije autohtonim sojevima i na drugim sortama graška kako bi se izdvojila najbolja kombinacija sorta/soj za područje Hercegovine u svrhu dobivanja većih prinosa graška.

Ključne riječi: grašak, bakterizacija, sojevi Rhizobium leguminosarum bv. viciae, zrno, prinos, kvaliteta

Rad sadrži: 56 stranica

                    7 slika

                    10 tablica

                    15 grafikona

                    80 literaturnih referenci

Jezik izvornika: Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:   

                    1. prof. dr. sc. Zrinka Knezović, predsjednica

                    2. doc. dr. sc. Višnja Vasilj, članica - mentorica

                    3. prof. dr. sc. Adrijana Filipović, članica

Datum obrane: 24. 02. 2017.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top