TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstvenopodručje:Prehrambena tehnologija

Znanstvenopolje:Prehrambeno inženjerstvo

Nastavnipredmet:Senzorika i analitika vina

Temarada:je prihvaćenana ___ sjedniciZnanstveno –nastavnog vijećaodržanoj __. ___. 20_. godine

Mentor/ica:Prof.dr.sc. Tihomir Prusina

Pomoć pri izradi: Prof.dr.sc. Tihomir Prusina

 

UTJECAJ GODINE BERBE NA KVALITETU VINA BLATINA NA OPG ČUVALO

Marijeta Čuvalo

Sažetak: Proizvodnja vina na OPG Čuvalo, grad Ljubuški nastala je na obiteljskoj tradiciji uzgoja i prerade grožđa dugoj više od nekoliko desetaka godina. Vinarija Čuvalo je tradicionalno vezana za proizvodnju autohtonih vinskih sorti Hercegovine: Žilavka, Blatina i njihovih pratećih sorti Bene, Krkošije, Dobrogostine, Rukatca i Trnjaka, uz koje su zasađene i svjetski poznate sorte: Cabernet sauvignon, Alicante Bouschet i Merlot. Obrt – Vinarija Čuvalo bavi se proizvodnjom i preradom vinskog grožđa iz vlastitog vinograda, te proizvodnjom i preradom vrhunskih i kvalitetnih kategorija vina. Vinarija je utemeljena 23.02.2022. godine. Podrum je smješten u obiteljskoj kući u mjestu Proboj Gornji, grad Ljubuški. Preduvjet za postojanu kvalitetu ovih proizvoda su, uz podrum s instaliranom opremom za primarnu preradu, doradu i njegu vina, odnjegovani vinogradi u kojima se ručno obavljaju ampelografski zahvati i strogo kontrolira urod grožđa. Posebnost ovog vinograda i vinara je u tome što u proizvodnji grožđa u vinogradu ne koristi herbicide u suzbijanju korova. Korove uništava mehanički. Vinarija Čuvalo u svom vlasništvu ima 4 vinograda na lokalitetu Gornji i Donji Proboj i Radišići Donji s ukupnom površinom od oko 1,05 ha i 5.725 trseva vinove loze. Vinogradi su podignuti u razdoblju od 2002. do 2017. Vinarija je podzemnog tipa, kapacitet podruma trenutno je oko 20.000 l. Blatina je autohtona sorta Hercegovine, od crnih vinskih sorti spada u sami vrh za spravljanje prvoklasnih crnih vina, crvene rubin boje. Sadržaj alkohola, izuzetnih godina može biti 13 – 15  vol %, mošt sadrži 18 – 23.5 % šećera i 6 – 7 g/l ukupnih kiselina.

Ključneriječi: vino, Blatina, godina proizvodnje, berba

Rad sadrži:     _39_  stranica

_14_ slika

_8_ tablica

_5_  literaturnih referenci      

Jezikizvornika: hrvatski

SastavPovjerenstvazaobranu:

  1. dr.sc. Tihomir Prusina
  2. dr.sc. Danijela Petrović
  3. dr. Anita Ivanković

 

Datum obrane:

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top