TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Nutricionizam
Znanstveno polje: Nutricionizam
Nastavni predmet: Upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane
Tema rada: je prihvaćena na 70. sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj 25.03.2022.

godine

Mentor: Dr.sc. Marija Jukić – Grbavac, doc.
Praćenje pojavnosti zaostataka različitih kemijskih spojeva u sirovom mlijeku Hercegbosanske županije

Martina Vukadin 517

Sažetak: Sirovo mlijeko je proizvod mliječne žlijezde sisavaca koje nije podvrgnuto nikakvoj toplinskoj
preradi kao što je pasterizacija ili sterilizacija. Ovo mlijeko nije homogenizirano niti mu je nešto dodato ili oduzeto.
Glavni ugljikohidrat prisutan u sirovom mlijeku je laktoza. Antibiotici su najčešće prisutne inhibitorne tvari u
mlijeku. Oni prvenstveno negativno utječu na zdravlje ljudi, ali i na kvalitetu mlijeka, te otežavaju preradu mlijeka u
mliječne proizvode. Način pripreme i uskladištenja stočne hrane također utječe na zdravstvenu ispravnost mlijeka u
smislu ulaska mikotoksina u prehrambeni lanac. Najčešći uzrok prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku je
posljedica liječenja mastitisa. Prema Pravilniku o sirovom mlijeku, sirovo mlijeko ne smije sadržavati antibiotike i
rezidue iznad dopuštenih granica i u njega nije dopušteno ništa dodavati niti mu oduzimati. Pravilnom primjenom
antibiotika i poštivanjem karence mogu se izbjeći nepoželjne posljedice, poput alergijskih reakcija ljudi, pojave
rezistentnih sojeva bakterija ili pak nepovoljnog utjecaja na fermentaciju mikrobnih kultura. Cilj ovog rada je
temeljem provedenih analiza ustanoviti je li mlijeko koje se stavlja na tržište na području Hercegbosanske županije
odgovara odredbama normativne legislative koja regulira odnosnu oblast.

Ključne riječi: mlijeko, rezidue, antibiotici.
Rad sadrži: stranica 50
tablica 17
slika 0
priloga 0
literaturne reference 74

Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr. sc. Marija Jukić –Grbavac, doc. –mentorica
2. dr. sc. Jozo Grbavac, prof.
3. dr.sc. Stanko Ivanković, prof.
4. dr.sc. Anita Ivanković, izv. prof.
Datum obrane:

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top