TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet
Sveučilišta u Mostaru
BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstvenopodručje:prirodne znanosti
Znanstvenopolje:kemija
Nastavnipredmet:Tehnologija vode i obrada otpadnih voda
Temarada:je prihvaćenana 70. sjedniciZnanstveno –nastavnog vijećaodržanoj 25.03.2022. godine
Mentor/ica : dr. sc. Anita Ivanković, izv.prof.
Pomoć pri izradi: dr. sc. Stipe Čelan, mag. sanit. ing.
ISPITIVANJE POVEZANOSTI POMORA RIBE I FIZIČKO-KEMIJSKIH
POKAZATELJA VODE NA PODRUČJIMA BUŠKOG JEZERA I PREKAJSKOG JEZERA
Ana Planinić, 507/ DS
Sažetak : Voda (H2O), kemijski je spoj, a molekula se sastoji od dva atoma vodika i jednog atoma kisika te je jako bitna za život svih živih bića. Kroz ovaj diplomski rad smo ispitali povezanost pomora ribe i fizičko kemijski pokazatelja vode na područjima Buškog jezara i Prekajskog jezera. Svake godine u proljeće u periodu ožujak, travanj i svibanj pojavljuje se pomor ribe na području Buškog jezera (Livno-Tomislav Grad) i Prekajskog jezera (Drvar), što izaziva često paniku kod lokalnog stanovništva, budući da u tome periodu dolazi do povećanje temperature same vode (stajaćica), a ujedno s porastom temperature opada koncentracija kisika, također dolazi i do 'buđenja'; tj. razvoja živog svijeta unutar slatkovodne vode pa samim tim dolazi do povećanja potrošnje kisika i organskog onečišćenja što još dodatno opterećuje vodu i pojačava potrošnju O2. Rad je podijeljen u sedam glavnih poglavlja : uvod, opći dio gdje su opisana geografska i hidrološka svojstva ispitivanog područja, te fizičko kemijski pokazatelji kvalitete, zatim u drugom dijelu materijali i metode gdje smo opisali fizikalno kemijske parametre ispitivanja koji mogu biti povezani sa uzrokom pomora ribe. Parametri koji su ispitivani uključuju: temperaturu, pH, utrošak KMnO4 i otopljeni kisik, u rezultatima i raspravi smo naveli rezultate uzorkovanja vode u Buškom (Livno) i Prekajskom (Općina Drvar) jezeru i iste komentirali. Na kraju se nalazi literatura i izvori slika. Cilj rada je bio povezati rezultate sa uzrokom pomora ribe na Buškom i Prekajskom jezeru, te na osnovu dobivenih rezultata objasniti uzrok pojave prirodnog fenomena. Uzorkovanje i analiza navedenih voda bila je provedena u suradnji sa Zavodom za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije.
Ključne riječi: kvaliteta vode, otopljeni kisik, pomor ribe, voda
Rad sadrži: 35 stranica
5 slika
9 tablica
0 grafikona
0 priloga
25 literaturni referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
dr.sc. Anita Martinović Bevanda, izv. prof. -član
dr.sc. Ivan Spužević, doc. -zamjenski član
Datum obrane: 05. srpnja 2022
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875