TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agrononmski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje:          Prehrambeno inženjerstvo

Znanstveno polje:                 Agronomija

Nastavni predmet:Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda

Tema rada:                            je prihvaćena na 62. sjednici nastavno znanstvenog  vijeća 30.3.2021.g.

Mentor:                                  Marija Jukić-Grbavac, doc.dr.sc.

Pomoć pri izradi:                  Marija Jukić-Grbavac, doc.dr.sc.

 

KVALITETA I HRANJIVA VRIJEDNOST SOKA OD ARONIJE

Ružica Šarčević

Sažetak: Posljednjih desetak godina zabilježena je sve veća potražnja za proizvodima od aronije na tržištu zbog njihovih visokih nutritivnih vrijednosti i pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka. Crnoplodna aronija (AroniamelanocarpaL.) voćna je vrsta koja je pobudila veliki interes kao jedna od najbogatijih izvora bioaktivih spojeva. Zbog svoje ljekovite moći spada u kategoriju „super voća”. Izraziti je antioksidans što ju razlikuje od drugog jagodastog voća. Rezultati ovog diplomskog rada prikazuju voćnu vrstu aroniju kroz povijest, njena kemijska svojstva, nutritivni sastav, mogućnosti prerade i tehnologiju prerade u sok. Opisana je morfologija biljke, najznačajnije vrste kao i agroekološki uvjeti za njezin uzgoj. S obzirom na karakterističan trpki i opor okus nije pogodna za konzumaciju u svježem stanju. Poznate su razne prerađevine kao što su džem, prah, čaj, liker, a svakako najpopularniji proizvod je sok od aronije koji se izdvaja iz bobica svježeg ploda. Proizvodnja i prerada aronije sve je popularnija, kako u svijetu tako i u BiH. Time se podiže svijest o njezinoj primjeni u prehrambene svrhe s obzirom na visok udio fitokemikalija, vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana. Budući na sva ljekovita svojstva, aroniju s razlogom nazivaju „namirnicom budućnosti“.

 

Ključne riječi: Kvaliteta, hranjiva vrijednost, sok, aronija

Rad sadrži: 32 stranica

                     8 slika

             9  tablica

43 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. doc.dr.sc. Ana Mandić - predsjednik
  2. doc.dr.sc. Marija Jukić-Grbavac - član mentor
  3. prof.dr.sc. Jozo Grbavac - član
  4. prof. dr.sc. Anita Ivanković - zamjena člana

Datum obrane: 14.3.2022.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top