TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Oplemenjivanje voćaka i vinove loze

Tema rada: je prihvaćena na ___ sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj __. ___. 20_. godine

Mentor/ica: Ana Mandić, doc.dr.sc.

Pomoć pri izradi:  Ana Crnogorac, dr.sc, Ana Marija – Vrljić, mag.agr.

 

PCR identifikacija gljivica uzročnika sušenja na maslini
Ivana Raos/460

Sažetak

Uzgoj maslina u Hercegovini dobija sve više na popularnsoti poljednje desetljeće. Otvaraju se destilerije, podižu novi maslinici, raste konzumacija ulja. U Hercegovini se danas uzgajaju uglavnom hrvatske i talijanske sorte: Oblica, Drobnica, Levantinka, Istarska bjelica, Leccino, Pendolino i Ascolana. U uzgoju maslina proizvođači nailaze i na probleme, među kojima je i sušenje maslina nepoznatog uzroka. Sa sličnim se problemima susreću i maslinari u susjednim zemljama. U ovom radu uzorci dobiveni s različitih područja Hercegovine ispitivani su u Fitosanitarnom laboratoriju FAZ-a. PCR uz korištenje univerzalnih početnicaITS1/ITS5 te EF te razvojem micelija na hranidbenoj podlozi rezultati ukazuju ukazuju na prisutnost gljive Verticillium dahliae, koja je najčešći uzročnik sušenja masline. Također, na analiziranim uzorcimakoristeći PCR i nasijavanje na hranidbenu podloguuočena je i gljiva Diplodia seriata. Za točnu identifikaciju izolirana DNA će biti poslana na sekvenciranje. Rad je urađen u Fitosanitarnom laboratoriju Federalnog – agromediteranskog zavoda Mostar uz nadzor djelatnika.

Ključne riječi:Verticillium dahliae, PCR, početnice
Rad sadrži: 31 stranica, 16 slika, 34 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Ana Mandić, doc. mentorica
  2. sc. Ana Crnogorac članica
  3. sc. Paulina Šaravanja, doc. članica
  4. sc. Jurica Primorac, doc. zamjenski član

Datum obrane: 5. studeni 2021.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top