TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:         Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:                Agronomija

Nastavni predmet:               Vinogradarstvo

Tema rada: je prihvaćena na 64. sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća održanoj 25.6.2021 godine.

Mentor:                                Dr.sc. Perica Bulić, red.prof.

 

Zelena gnojidba u hercegovačkim vinogradima

Luka Babić 410

 

Sažetak: Praksa gnojidbe vinograda ima za cilj ublažiti opskrbu raspoloživim hranjivim tvarima u tlu razinama potrebnim za optimalan rast i prinos vinove loze.

Praksa gnojidbe vinograda ima za cilj ublažiti opskrbu raspoloživim hranjivim tvarima u tlu razinama potrebnim za optimalan rast i prinos vinove loze. Većina tla sadržava odgovarajuće količine mikronutrijenata. Međutim, dušik, fosfor, kalij i magnezij nutrijenti su koji obično ograničavaju proizvodnju grožđa. Kako bi se utvrdile razine biljnih raspoloživih hranjivih tvari u tlu, uzgajivači trebaju provesti analizu tla i analizu biljnih petiola kako bi utvrdili stvarne količine hranjivih tvari koje vinova loza uzima. Analizu tla i analizu petiola potrebno je napraviti svake godine kako bi se održala plodnost u vinogradu. Uzorkovanje tla, analiza i tumačenje uzoraka tla uzimaju se tijekom jeseni ili ranog proljeća. Uzorci tla uzeti u jesen mogu pomoći uzgajivaču u identificiranju manjkavosti kalija i ispravljanju kada u vinogradu ima malo drugog posla.Uzorci tla mogu se prikupljati sondom, spadom ili lopatom tla. Kako bi se osigurala odgovarajuća procjena plodnosti tla, uzorke treba prikupiti na dvije dubine, unutar svakog bloka, ispod vinove loze u utvrđenim vinogradima. Uzgajivači moraju izbjegavati uzorkovanje tla samo na sredini ili rubovima vinograda

 

Ključne riječi:                            Zelena gnojidba

Rad sadrži:                                 Stranicu                         

                                                 Sliku                               

                                                 Tablica                            

                                                  Literaturnih referenci     

 

Jezik izvornika:                          Hrvatski

Sastav povjerenstva za obranu:

  1. Mentor: Prof.dr.sc. Perica Bulić.
  2. Član: Prof. dr.sc. Viktor Lasić
  3. Član: Prof. dr.sc. Ivan Spužević
  4. Zamjenski član: Prof. dr.sc Tihomir Prusina

 

Datum obrane: 5.11.2021.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top