TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilište u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Prerada mlijeka
Tema rada: je prihvaćena na ___ sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj ___.___.20__. godine
Mentor: doc.dr.sc.Marija Jukić Grbavac.
Utjecaj sezone na sadržaj ureje u mlijeku ovaca, koza i krava
(Jako Niče,428/DS)
Sažetak: Istraživanja tijekom zadnjih 20-ak godina ukazala su da je sadržaj ureje u mlijeku pouzdan i iskoristiv indikator statusa opskrbljenosti mliječnih životinja energijom i proteinima. Optimalna koncentracija ureje u kravljem mlijeku je poznata, dok je u ovčjem i kozjem mlijeku podataka o koncentraciji ureje zbog njegove manje ekonomske važnosti, sezonske poliestričnosti i različitog načina uzgoja i držanja ovaca i koza relativno malo. Glavne odrednice stvaranja ureje u mlijeku jesu količina sirovih proteina u obroku i omjer proteinskog i energetskog dijela obroka. Hranidba mliječnih životinja s prekomjernom količinom sirovih proteina i energetski neuravnotežena hranidba uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu, uz oslobađanje amonijaka i porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što može nepovoljno utjecati na proizvodnju, koagulacijske osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne odlike tih životinja. Međutim, osim hranidbe, postoje i drugi čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, a to su pasmina, stadij i redoslijed laktacije, vrijeme mužnje, sezona, tjelesna masa, veličina legla, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka. Cilj istraživanja je utvrditi značajnost utjecaja sezona na sadržaj ureje u mlijeku ovaca, koza i krava kao metabolita razgradnje dušičnih spojeva u probavnom sustavu mliječnih ovaca, koza i krava.
Ključne riječi: ureja, sezona, ovčje mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko
Rad sadrži: 55 stranica, 7 tablica, 11 slika, 54 literaturne reference
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875