TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeni inženjerstvo
Nastavni predmet: tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada prihvaćena na 62. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 30.03.2021.g.
Mentor: dr.sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.
Kvaliteta i hranjiva vrijednost sira iz mljekare Perfetto plus
Valentina Bošnjak, 453/DS
Svrha ovog rada je kvaliteta kao mjera ili pokazatelj uporabne vrijednosti nekog proizvoda ili usluge u udovoljavanju precizno definirane potrebe u određenim okolnostima, kada proizvod ili usluga razmjenom postaje roba, pri čemu se može govoriti sa stajališta potrošača , proizvođača, tržišta i sa stajališta društva. Kvaliteta predstavlja stupanj potvrde nekog proizvoda ili usluge na tržištu kao robe koja pritom stvara višak vrijednosti. Kvalitetu živežnih namirnica određuju pojedinačno ili u interakciji sljedeći čimbenici: zakonski propisi o kvaliteti, senzorička kvaliteta, prehrambeno-fiziološka kvaliteta, tehnološka kvaliteta i socio-ekološka kvaliteta. Prehrambeno-fiziološka kvaliteta predstavlja: hranjivu vrijednost, štetne tvari, dodatke, esencijalne i balastne tvari u proizvodu. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi sadržaj vode fizikalno-kemijskim analizama, pepeo, masti, ugljikohidrate i bjelančevine. Iz rezultata analiza izračunat će se energetska vrijednost te udio pojedinih hranjivih sastojaka te rezultate statistički obraditi. U teoretskom djelu opisujemo sirovinu za proizvodnju sira, te tehnološku proizvodnju sira. Analizirali smo proizvod iz mljekare Perfetto plus.
Ključne riječi: mlijeko, sir, tehnološki postupci, fizikalno kemijske analize
Rad sadrži: 38 stranica, 9 slika, 5 tablica , 2 grafa, 10 literaturnih referenca
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: listopad, 2021.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875