TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

 

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet: Senzorika i analitika vina

Tema rada: je prihvaćena na sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj 2021. godine

Mentor: doc.dr.sc. Tihomir Prusina

Pomoć pri izradi:  doc.dr.sc. Tihomir Prusina

 

UTJECAJ GODINE BERBE NA KVALITETU VINA POŠIP

Marija Bezer, 430

Sažetak: Priča o vinariji Terra Madre započela je sadnjom vinograda na Komarni, najmlađem vinogorju u Hrvatskoj. Vinarija se nalazi usred sjenovitih vinograda zasađenih u kamenu i sastoji se od podruma, kušaonice i terase koja je jedinstvena atrakcija, zbog pogleda koji se sa nje pruža. 75% sortimenta čini plavac mali, po 5%  syrah i ostale sorte, a pošip 15%. Pošip bijeli je autohtona sorta otoka Korčule koja je nastala spontanim križanjem bratkovine bijele i zlatarice blatske bijele. Vina su harmonična i svježa, prepoznatljive sortne arome koja uvelike ovisi o položaju i godini berbe. Količina šećera varira od 17 do 25%, a koncentracija ukupne kiselosti od 6,0 do 8,5 g/L. Zahvaljujući morfološkim karakteristikama poput rastresitog grozda i tanke kožice, pogodan je za prosušivanje i dobivanje tradicionalnog desertnog vina prošeka, a na Korčuli se i danas uzgaja kao zobatica. Najbolje rezultate postiže pri niskom i povišenom sustavu uzgoja s primjenom kratko reza rodnog drva. Rodnost je uglavnom redovita i vrlo dobra. Otpornost prema bolestima je vrlo slaba. Srodnost s podlogama za vinovu lozu je dobra.
Vino Pošip se smatra jednim od najcjenjenijih vina hrvatskog juga. Ono je nježno, zelenkasto-žute boje, ugodne i prepoznatljive arome.

Ključne riječi: vino, Pošip, godina proizvodnje, berba

Rad sadrži:

29 stranica

7 slika

2 tablice

33 literaturne reference

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav povjerenstva za obranu:

  1. doc.dr.sc. Tihomir Prusina
  2. dr.sc. Anita Ivanković, izv.prof
  3. doc.dr.sc. Danijela Petrović

 

Datum obrane: 06.10.2021.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top