TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstvenopodručje:Biotehnološke znanosti

Znanstvenopolje: Nutricionizam

Nastavnipredmet:Senzotska analiza

Temarada:je prihvaćenana sjedniciZnanstveno –nastavnog vijećaodržanoj 2021. godine

Mentor/ica:Dr. sc. Marija Jukić Grbavac, doc.

Pomoć pri izradi:Dr. sc. Marija Jukić Grbavac, doc.

SENZORSKA PROCJENA MEDA KOJI NISU SKLONI KRISTALIZACIJI

(Ivona Bošnjak,473/Ds)

SažetakMed je gusta viskozna tekućina čija boja varira u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe. Med i proizvodi od meda koriste se u ljudskoj prehrani oduvijek. Osim u prehrani med se koristio i u medicini. Karakteristična svojstva meda, kemijska, fizikalna i senzorna ovise o vrsti meda, botaničkom podrijetlu i klimatu u kojem je nastao te o vrsti i količini pčelinje ispaše. Različite vrste meda imaju različita fizikalna svojstva, no ona mogu biti narušena patvorenjem kao i kemijska svojstva. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva 4 uzoraka meda. Senzorska procjena je provedena od strane 5 senzorskih analitičara, a ocjenjivano je 5 parametara - čistoća, bistrina, boja, miris i okus meda.

Ključne riječi: med, senzorska procjena

Rad sadrži:     40 stranica

                         1 slika

                         11 tablica

                       12 literaturnih referenci          

Jezikizvornika: hrvatski

SastavPovjerenstvazaobranu:

  1. sc. Marija Jukić Grbavac, doc., mentor
  2. sc. Jozo Grbavac, izv.prof., član
  3. dr. sc. Stanko Ivanković. član

 

Datum obrane:22.srpnja.2021.         

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top