TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:      Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Prehrambeno inženjerstvo 

Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda

Tema rada:           prihvaćena je na 56. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj  14. 5.2020. godine

Mentor:        dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.

 

Tehnička i tehnološka rješenja uređenja objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu

Martina Zeljko, 382/DS

Mlijeko je neizostavna namirnica u svim fazama čovjekovog života. U nutritivnoj vrijednosti mlijeka ističe se biološka vrijednost njegovih proteina te sastav mineralnih tvari i vitamina. Konzumacija mlijeka ima dokazano pozitivno djelovanje na probavu, apsorpciju hranjivih tvari, rad srca, kontrakciju mišića, rast kostiju i zubi, a zbog mliječne masti mlijeko je i važan izvor energije (Tratnik i Božanić, 2012).Prerada mlijeka na farmama nudi se kao prikladna alternativa i jedno od rješenja za poljoprivredna gospodarstva koja se danas, više nego ikad, suočavaju s problemom niske profitabilnosti mlijeka. U ovom radu biti će predstavljeni tehnički, tehnološki i pravni zahtjevi uređenja prostora za preradu mlijeka na farmi. U izabranom zadatku postavljen je cilj dati tehnička i tehnološka rješenja uređenja objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu u Širokom BrijeguLLAETH. U teorijskom dijelu opisuje se mlijeko, sir, organizacija rada u objektu, te što je sve potrebno da se osigura odgovarajuća sigurnost proizvoda. Osim toga predstavljaju se pravni zahtjevi uređenja objekta za preradu mlijeka, definira potrebna opremu na poljoprivrednom gospodarstvu, te se u skladu s tim opisuje primjer jednostavnog ili nešto složenijeg rješenja uređenja prostora za preradu mlijeka. U eksperimentalnom dijelu prikazani su rezultati fizikalno-kemijskih i mikrobioloških analiza koje su provedene u laboratoriju Veterinarskog zavoda u Bihaću. Opisan je i tehnološki postupak proizvodnje kozjeg sira iz mijeha na poljoprivrednom gospodarstvu LLAETH.Rad se zaključuje rezultatima i raspravom u kojima su predstavljeni tlocrt objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu LLAETH i izrađena proizvođačka specifikacija i deklaracija kako bi proizvedeni kozji sir iz mijeha bio siguran za konzumaciju na tržištu BiH.

Ključne riječi:mlijeko, sir, prerada mlijeka, tehnološki postupak, uređenje objekta, tlocrt

Rad sadrži:  50 stranica

                   10 slika

                   3 tablice

         0 priloga

                   26 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Marija Jukić–Grbavac, doc. ̶  mentor
  2. sc. Jozo Grbavac, izv. prof. ̶ član
  3. sc. Stanko Ivanković, red.prof. ̶ član

 

Datum obrane: 23.10. 2020.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top