TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: GMO u proizvodnji hrane
Tema rada je prihvaćena na 55. sjednici znanstvenog - vijeća održanoj 28. veljače 2020.
Mentor: Dr.sc. Jurica Primorac, docent
Pomoć pri izradi: Dipl.ing.preh.teh. Ana Sesar
Dipl.ing.agr. Ana Karačić

ANALIZA PRISUTNOSTI GENETIČKIH MODIFIKACIJAU UUZORCIMA KUKURUZA, RIŽE, SOJE I STOČNE HRANE
Klaudija Vujica, 387/DS

Sažetak:
Genetski modificiran organizam (GMO) podrazumijeva organizme kojima je genetski materijal promijenjen procesom genetičkog inženjeringa. Genetski modificirana (GM) hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetički modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu analizirana je prisutnost genetičkih modifikacija u uzorcima kukuruza, riže, soje i stočne hrane. Uzorci za analizu su kupljeni nasumično iz slobodne prodaje s polica trgovina u Bosni i Hercegovini. Uzeta su dva uzorka kukuruza: konzervirani i palenta; tri uzorka riže: riža u zrnu, krekeri i integralno rižino brašno; dva uzorka soje: sojine pahuljice i sojina krema za kuhanje; i tri uzorka stočne hrane. Korištena je kvalitativna PCR metoda određivanja postojanja tragova genetičkih modifikacija. Nakon izolacije DNA iz prikupljenih uzoraka, DNA je podvrgnuta „Real time PCR“ testu kojim se umnažaju eventualno prisutne regije P35S i CaMV, TNOS i A. tumefaciens i P34S i FMV, čime se detektira prisustvo GMO-a. Za izolaciju DNA i analizu korišteni su Thermo Fisher Scientific™ kitovi. Iako je prema legislativi u Bosni i Hercegovini dopušteno do 0,9 % GM sastojaka u hrani, rezultati istraživanja svih uzoraka su negativni što znači da uzorci nisu sadržavali GMO, dok je kod svih uzoraka stočne hrane potvrđeno postojanje genetičkih modifikacija.

Ključne riječi: GMO, kukuruz, soja, riža, stočna hrana

Rad sadrži: 45 stranica
14 slika
1 tablica
0 priloga
45 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski


Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr. sc. Zrinka Knezović, izv. prof. predsjednik
2. dr. sc. Jurica Primorac, doc. član-mentor
3. dr. sc. Ana Mandić, doc. član
4. dr. sc. Predrag Ivanković, doc. zamjena člana

Datum obrane: 1. listopad 2020.


Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top