TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Ljekovito i aromatično bilje
Tema rada je prihvaćena na sjednici Znanstveno-nastavnoga vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta održanoj 2019.godine
Mentor: dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof.


PELUDNA ANALIZA MEDA S PODRUČJA OPĆINE METKOVIĆ (RH)


Štefica Bunoza, 356/DS


Sažetak: Zadatak ovog rada bio je odrediti peludni sastav i fizikalno-kemijske karakteristike u 5 (pet) uzoraka meda s područja općine Metković i na temelju morfologije peludnih zrnaca odrediti botaničko podrijetlo te ih deklarirati kao monoflorne ili poliflorne medove. Metode koje smo koristili pri izradi ovog rada su: peludna analiza,određivanje udjela vode u medu, određivanje električne provodljivosti meda, određivanje slobodne kiselosti meda titracijom do pH 8.3 te određivanje pH vrijednosti meda. U analiziranim uzorcima meda maseni udio vode kretao se u rasponu od 15,80 % do 17,2% . Sukladno sa zahtjevima Pravilnika svi ispitivani uzorci su dobrog kvaliteta obzirom na maseni udio vode. Tri uzorka medljikovca su imala veću provodljivost od one koja je opisana u Pravilniku.Slobodna kiselost svih ispitivanih uzoraka se kreće ispod granice od 50 mmol/kg propisane Pravilnikom o medu.Vrijednost vodikovih iona (pH) za ispitivane uzorke bili su u rasponu od 4,29 do 4,95.Na osnovu određivana udjela i vrste peludnih zrnaca u netopivom sedimentu (peludna analiza, mikroskopski) prva tri uzorka smo deklarirali kao medljikovac, a četvrti i peti uzorak su cvjetni med.
Ključne riječi: med,peludna analiza, medljikovac, cvjetni med

Rad sadrži: 40 stranica
12 slika
8 tablica
25 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:
1. prof .dr. sc. Danijela Petrović mentor
2. prof. dr. sc. Anita Ivanković član
3. doc. dr. sc. Višnja Vasilj član

Datum obrane: 17.srpnja 2019.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top