TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Vinogradarstvo 2
Tema rada je prihvaćena na 37 sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 20.12.2017.
Mentor: Viktor Lasić, doc. dr.sc.
NASLOV DIPLOMSKOG RADA „RADOVI U RODNOM VINOGRADU“
Silvija Topić, 306/DS
Sažetak: Predmet ovoga diplomskog rada su radovi u rodnom vinogradu. Za uzgoj grožđa visoke kvalitete najpovoljniji su topli klimati, u kojima se topli dani izmjenjuju s hladnim noćima, uz nisku relativnu vlagu zraka. Primjenom raznih agrotehničkih mjera pokušavaju se postići što povoljniji uvjeti kako bi se povećali prirodi i kvaliteta. Ukoliko se agrotehničke mjere nepravilno primijene, može se postići jaki negativni učinak. Danas se u svijetu teži uvođenju novih, boljih, sorti vinove loze i postizanju što većih prinosa kvalitetnog grožđa po jedinici površine, uz smanjenje živoga rada i sniženje troškova. Održavanje i poboljšavanje prirodne plodnosti tla vrlo je važan zadatak tehnologije vinogradarske proizvodnje, a cilj mu je osigurati dobru opskrbljenost loze vodom i svim prijeko potrebnim biogenim elementima. Vinova loza je biljka koja ima svoje specifične zahtjeve u pogledu vanjske sredine pa je potrebno proučiti ekološke uvjete, zemljište za podizanje vinograda i odgovarajući sortiment. U proizvodnji grožđa posebna se pažnja pridaje podizanju kvalitete grožđa, a ona se postiže pravilnim i pravovremenim provođenjem različitih agrotehničkih zahvata u nasadu odnosno na trsu. Tako na prinos i kakvoću grožđa najviše utječemo ampelotehničkim zahvatima na samoj lozi, ti se zahvati provode kroz rezidbu vinove loze. Rezidba vinove loze se provodi u zimskom periodu (rez u zrelo) i ljetnom periodu (rez u zeleno). Rez u zeleno obuhvaća više zahvata.
Ključne riječi: vinova loza, vinograd, radovi, rezidba, prinos
Rad sadrži:
48 stranica
18 slika
2 tablica
0 priloga
17 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 10.10.2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875