TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Mikrobiologija hrane
Temarada: je prihvaćena na 32. Sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 19.04.2017. godine
Mentor: doc. dr. sc. VišnjaVasilj
MIKROBIOLOŠKO- KEMIJSKA I PELUDNA ANALIZA HERCEGOVAČKOG MEDA
Ilhana Fejzić, 275/D
Sažetak: Med je slatka I gusta supstanca dobivena skupljanjem nektara iz cvjetova medonosnih biljaka od strane medonosnih pčela (Apismellifera), insekata iz roda opnokrilaca (Hymenoptera). Jedan je od najsavršenijih proizvoda prirode u kojem se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. U ishrani ljudi med koji se stavlja na tržište ili se koristi u bilo kojem proizvodu kao hrana ljudi ne smije sadržavati bilo kakve dodatke, uključujući aditive, kao ni drugi dodatke anorganskog I organskog podrijetla. Cilj rada je analizirati pet uzorka meda s područja Hercegovine, ispitati mikrobiološke parameter zdravstvene ispravnosti meda (aerobne mezofilne bakterije, Enterobacteriaceae, sulfitoreducirajuće klostridije, kvasce i pljesne), te utvrditi odgovara li kvaliteta meda propisanima Pravilnika o medu. Za interpretaciju mikrobioloških analiza meda, napravljena je i kemijska analiza : određivanje sadržaja vode-refraktometrijski, električna provodljivost, slobodne kiseline, određivanje pH. Također zas vih pet uzoraka meda napravljena je i analiza peludnih zrnaca i organoleptička svojstva meda, identifikacija i određivanje botaničkog podrijetla.
Ključneriječi: mikrobiološka i kemijska svojstva meda, pljesni, kvasci, pelud
Rad sadrži: 42 stranica
8 slike
4 tablica
16 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1.izv.prof. dr. sc. DanijelaPetrović, predsjednik
Datum obrane: 05. studeni 2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875