TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet
Sveučilišta u Mostaru
BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstvenopodručje:Biotehničkeznanosti
Znanstvenopolje:Prehrambenatehnologija
Nastavnipredmet:Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Temarada:je prihvaćenana 39. sjedniciFakultetskogvijećaodržanoj 28.03.2018. godine
Mentor:doc. dr. sc. Jozo Grbavac
PROIZVODNJA I KAKVOĆA SVJEŽEG KRAVLJEG SIRA PROIZVEDENOG U OPG-u
Ljubica Kožul, 329/DS
Sažetak:Svježi sir je proizvod nastao izdvajanjem bjelančevina, masti, mineralnih soli I vitamina iz mlijeka pod djelovanjem bakterija mliječno-kiselog vrenja. To je vrsta sira koji se konzumira odmah nakon završnog ocjeđivanja gruša. Za proizvodnju se koristi termički obrađeno mlijeko i sirilo koje je kombinacija tvorničkog sirila i alkoholnog octa. U radu je detaljnije opisan sastav svježeg sira, tehnološki postupak proizvodnje, načini koagulacije i sinereza, sredstva zasirenje mlijeka, te mlijeko kao polazna sirovina za dobivanje krajnjeg proizvoda. Na Veterinarskom zavodu u Bihaću je ispitana fizikalno-kemijska i mikrobiološka ispravnost uzorka svježeg sira proizvedenog u OPG-u. Rezultati fizikalno-kemijske analize potvrđuju da se radi o svježem, mekom siru, a rezultati mikrobiološke analize potvrđuju da je svježi sir mikrobiološki ispravan I siguran za konzumiranje. Organoleptička ocjena sira, provedena anketiranjem 30 osoba, pokazuje visoke rezultate. Iz svega navedenog možemo zaključiti da sir proizveden u OPG-u odgovara zakonskoj legislativii da je veoma dobre kvalitete.
Ključneriječi: svježi sir, mlijeko, kakvoća
Rad sadrži: 36 stranica
16 slika
9 tablica
1 grafikon
0 priloga
30 literaturnihreferenci
Jezikizvornika: hrvatski
SastavPovjerenstvazaobranu:
Datum obrane: 15. listopad 2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875