TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada je prihvaćena na 39. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.03.2018.
Mentor: Jozo Grbavac,doc.dr.sc.
Pomoć pri izradi: Marija Jukić-Grbavac, doc.dr.sc.
PROIZVODNJA I KAKVOĆA LIVANJSKOG SIRA
Ines Čuljak, 317/DS
Livanjski sir spada u skupinu tvrdih sireva koji se u početku proizvodio od ovčijeg mlijeka. Vremenom se receptura mijenjala pa se danas proizvodi od čistog kravljeg mlijeka. Za razliku od domaćinstava, u kojima je zadržan tradicionalni način proizvodnje, u industriji su uvedene suvremene tehnološke modifikacije čija je svrha poboljšanje kakvoće ovog sira. Za konačne senzorske osobine i tržišnu vrijednost Livanjskog sira značajan je sastav sira. Temeljni cilj ovoga rada je utvrditi najprihvtljiviji tehnološki postupak proizvodnje Livanjskog sira odnosno utvrditi optimalne tehnološke parametre za proizvodnju Livanjskog sira te pomoći njegovoj standardizaciji i utvrđivanju osnova autohtonosti za zaštitu imena Livanjskog sira. Za dokazivanje postavljene hipoteze proveden je terensko-istraživački rad, te su pomoću odgovarajućih laboratorijskih metoda istražene kvalitativne osobine uzoraka Livanjskog sira. Dobiveni rezultati nam ukazuju na iznimnu kvalitetu sirovine (sviježeg mlijeka) koja potječe isključivo iz livanjskog, duvanjskog i glamočkog kraja, i broji ukupno 230 aktivnih kooperanata, kao i iznimnu kvalitetu krajnjeg proizvoda.
Ključne riječi: mlijeko, sir, Livanjski sir, industrija, tehnologija, kemijske osobine, biokemijske osobine, senzorske osobine.
Rad sadrži: 41 stranica
16 slika
7 tablica
0 priloga
27 literaturnih referenci
3 dijagrama
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 15.10. 2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875