TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
Diplomski rad
Sveučilišta u Mostaru
Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Znanstveno područje:
Biotehničke znanosti
Znanstveno polje:
Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet:
Tehnološko projektiranje II
Tema rada
je prihvaćena na 31. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar u akademskoj godini 2016./2017. održanoj 28. veljače 2017.
Mentor:
izv. prof. dr. sc. Stela Jokić
Pomoć pri izradi:
Martina Jakovljević, mag.nutr.
UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA SUPERKRITIČNE CO2 EKSTRAKCIJE NA ISKORIŠTENJE I SASTAV ULJA IZ SJEMENKI DIVLJEG ŠIPKA
Filip Bakula, 264/DS
Sažetak:
Divlji šipak (Rosa canina L.) je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Ima značajnu ulogu u liječenju i prevenciji mnogih oboljenja te kao sredstvo za jačanje imuniteta. Ulje od sjemenki šipka je vrlo cijenjeno u tretiranju raznih oboljenja kože, ze regeneraciju kože kao i za svakodnevnu njegu.
Ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 kao nova zelena tehnologija razmatra se intenzivno posljednjih godina jer se CO2 pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo otapalo. Stoga je cilj ovoga rada bio sljedeći: proizvesti ulje iz sjemenki divljeg šipka pomoću CO2 u superkritičnom stanju pri različitim procesnim parametrima tlaka i temperature, odrediti iskorištenje ulja te peroksidni broj ulja prema metodi ISO 3960 (1998) i ispitati sastav masnih kiselina u ulju primjenom plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Udio ulja u sjemenkama divljeg šipka varirao je od 3,26 do 7,75%, a peroksidni broj između 4,70-29,69 mmolO2/kg ovisno o primjenjenom tlaku i temperaturi ekstrakcije. Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije.
Ključne riječi:
Rosa canina L., superkritična CO2 ekstrakcija, peroksidni broj, masne kiseline, metoda odzivnih površina
Rad sadrži:
62 stranica
17 slika
14 tablica
63 literaturnih referenci
Jezik izvornika:
Hrvatski
Sastav Povjerenstva za ocjenu i obranu diplomskog rada i diplomskog ispita:
1.
prof. dr. sc. Stanko Ivanković
predsjednik
2.
izv. prof. dr. sc. Stela Jokić
član-mentor
3.
prof. dr. sc. Tihomir Moslavac
član
4.
prof. dr. sc. Mate Bilić
zamjena člana
Datum obrane:
22. studeni 2017.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top