20151210 163305Studenti II. godine diplomskog studija prehrambenog inženjerstva su, u sklopu nastave iz predmeta „Tehnologija slada i piva“, u pratnji više asistentice Anite Jurić, dipl.ing., u petak 8.1.2016. godine posjetili Hercegovačku pivovaru u Mostaru. Nakon posjete mini pivovari u Livnu, te odrađenih laboratorijskih vježbi na Fakultetu, studentima je omogućeno da stečeno teorijsko znanje na predavanjima potvrde, te da vide sam proces proizvodnje temeljen na suvremenoj tehnologiji koja uključuje visok stupanj automatizacije i kontrole, ali i rad u laboratoriju. 

Studenti su na početku posjetili laboratorij pivovare gdje su izvršili određivanje udjela alkohola i ekstrakta  Livanjskog piva na kojem je prethodno proveden proces otplinjavanja. U laboratoriju su sudjelovali u izvođenju  brzih analiza, kao što su, primjerice, određivanje udjela O2 i CO2. Sam tijek proizvodnje piva sastoji se od ukomljavanja, fermentacije i odležavanja. Zatim slijedi filtracija (naplavni filter), punjenje, te pasterizacija koja se obavlja u tunelskim pasterizatorima u slučaju punjenja boca. U slučaju punjenja bačava, koristi se protočna filtracija koja prethodi punjenju. Kapacitet same pivovare je 50 hektolitara godišnje. Pivo pune u staklenu ambalažu i u bačve.  Proizvode lager piva: Mostarsko pivo, Hercegovačko pivo i Kosača. U planu imaju i proizvodnju ale piva. Pune stolnu, te prirodnu izvorsku gaziranu i negaziranu vodu „Hercegovka“ odnosno „Divu“, te gazirana i negazirana osvježavajuća bezalkoholna pića „Leny“. Pivovara raspolaže i sustavom za proizvodnju PET ambalaže koja se koristi za punjenje bezalkoholnih pića „Leny“, te vode „Hercegovka“. Hercegovačka pivovara ima implementirane međunarodne standarde ISO 9001:2008 i HACCP kako bi svojim cijenjenim kupcima jamčila zdravstveno ispravne i visokokvalitetne proizvode. Standardi su uvedeni 2010. godine, te su 2014. godine recertificirani. 

Studenti su jako zadovoljni samim načinom rada, opreme i svega viđenog u pivovari. Time su postali bogatiji za još jedno iskustvo koje će im itekako poslužiti u budućnosti. Kao nagradu za disciplinu i pokazano znanje dobili su priliku degustirat njihov novi proizvod, ledeni čaj s okusom limuna „Leny“.

20160108 091742
 
20160108 095009
 
Komora
 
Laboratorij
 
Laboratorij2
 
20151210 163305

Anketa

Covid-19

Covid 19 1

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh