Pefmed Logo

Sveučilište u Mostaru Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet započeo je s novim partnerstvom u Interreg Mediteran programu. Riječ je o projektu PEFMED PLUS koji ima za cilj primjeniti rezultate projekta PEFMED, završenog 2018. godine.

PEFMED PLUS „Razmjena i prijenos iskustava i metoda o otisku proizvoda na okoliš na susjedne zemlje u jadranskom poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ poboljšat će stručnost već stečenu prethodnim projektom PEFMED, koji se fokusirao na poljoprivredno-prehrambeni sektor mediteranskih zemalja, replicirajući njegovu kulturu i metodologiju i prijenos skupa gotovih rezultata (Nacionalne mape puteva, informacije o PEF Wiki platformi, ključni socio-ekonomski pokazatelji uspješnosti za maslinovo ulje, flaširanu vodu, vino i sir) na tvrtke u odabranim jadranskim zemljama (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora). Slijedit će pristup odozdo prema gore za izgradnju svijesti među poslovnim subjektima, tijelima javne vlasti i općinama, uključujući lokalne klastere poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Otisak proizvoda na okoliš i njegova metodologija bit će preoblikovani i prilagođeni u praktične i spremne alate, koji su već testirani u prethodnom projektu PEFMED, za poljoprivredno-prehrambene tvrtke, regionalne klastere i nacionalne kreatore politike. Gospodin Nicola Colonna, koordinator projekta PEFMED PLUS, rekao je na on-line sastanku u petak, 9. srpnja (ENEA):

„Suočen s izazovom održivosti, poljoprivredno-prehrambeni sektor ima sposobnost uspostavljanja mjera i rješenja za smanjenje svojih utjecaja od polja do stola, a PEF je izvrstan alat za tvrtke koji će im pomoći da donesu bolje odluke i akcije. Naši napori doprinijet će širenju održive kulture među poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama, istodobno podižući svijest i dijeleći znanje na balkanskom području “.

Aktivnosti PEFMED PLUS projekta trajati će se do 30. lipnja 2022.

Popis partnera:

  1. Talijanska nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj - ENEA, ITALIJA
  2. Federalimentare Servizi srl - FEDSERV, ITALIJA
  3. Federacija helenske prehrambene industrije - SEVT, GRČKA
  4. Agrofood regionalni centar za inovacije i transfer tehnologije - CRITT-PACA, FRANCUSKA
  5. Sveučilište u Mostaru - Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet - SUM APTF, BOSNA I HERCEGOVINA
  6. Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarne poslove - UBHVFP, CRNA GORA
  7. Splitsko-dalmatinska županija - SDC, HRVATSKA

Kontakt osobe:

ENEA - koordinator, g. Nicola Colonna (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

SUM APTF - kordinator, doc.dr.sc. Jurica Primorac (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Fitomedicina

Fitomedicina1

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh