TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mesa i ribe
Tema rada „Tehnologija proizvodnje kuhane šunke“ koja je prihvaćena na XXXII. sjednici
Fakultetskog vijeća održanoj 19. TRAVNJA 20017.
Mentor: Jozo Grbavac, doc.dr.sc
Pomoć pri izradi: Leona Puljić, dipl.ing.agr.
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE KUHANE ŠUNKE
Mia Zovko, 283/DS
Sažetak:
Kuhana šunka pripada visoko kvalitetnim mesnim proizvodima, a prema Pravilniku o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa iz 2013. godine ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04), spada u grupu proizvoda koje nazivamo kobasice od mesa u komadima. Kobasice od mesa u komadima su toplotno obrađeni proizvodi od različitih vrsta mesa, mehanički separiranog mesa, masnog i vezivnog tkiva, različitog stupnja usitnjenosti nadjeva i dodatnih sastojaka. U ovom radu je opisana tehnologija proizvodnje kuhane šunke. Cilj rada je istražiti fizikalno- kemijsku kakvoću kuhane šunke sa tržišta Hercegovine kao i mikrobiološku ispravnost iste. Prikupljeni su uzorci sa polica trgovina te su analizirani na prisustvo Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceaea, Sulfidreducirajućih klostridija, Koagulaza pozitivnhi Staphylococcae te im je određen i sadržaj ukupnih mast, proteina, vode, NaNo3 i P2O5. Prema rezultatima analiza možemo reći da su pretraživani proizvodi po pitanju mikrobiološke kontaminacije zadovoljili propisane minimume i na osnovu toga je moguće zaključiti da su proizvedeni u odgovarajućim higijenskim uvjetima. Po pitanju fizikalno - kemijskih parametara kakvoće uviđamo slaganje sa citiranim Pravilnikom (2013) iz čega možemo zaključiti o dobroj početnoj sirovini za proizvodnju kuhane šunke i pravilnom provođenju postupaka proizvodnje.
Ključne riječi: kuhana šunka, mesna konzerva, svinjsko meso, salamurenje, ambalaža, toplinska obrada
Rad sadrži: stranice 39
slike 6
tablice 2
grafikona 3
shema 1
literaturnih referenci 7
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875